Συνάντηση ΛαγκάρντΜητσοτάκη: Με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συναντάται την Τρίτη στις 18.15 το απόγευμα στην Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020 στην Βουλή. Το γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο αφού τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2020 και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνδέει μια λέξη: Πλεονάσματα.Ακριβώς αυτή είναι η στόχευση του πρωθυπουργού με την νέα –σχετικά- επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οργανισμού της ευρώπης: Η προετοιμασία του εδάφους ώστε να τεθεί μέσα στο 2020 το αίτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δηλαδή του στοιχείου που αποτελεί το μεγάλο «βαρίδι» των προϋπολογισμών των τελευταίων χρόνων και γενικά της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση της ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ώστε το αίτημα αυτό να τεθεί με αξιώσεις ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Καθοριστική μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα που θα παραβρεθεί επίσης μαζί με τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Μητρόπουλο.Στην επικεφαλής της ΕΚΤ θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία που θα φέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά την ελληνική οικονομία με έμφαση στο σχέδιο "Ηρακλής" που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» όπως και στο πακέτο μεταρρυθμίσεων ανάτομέα προκειμένου να υπάρξει έλευση νέων επενδύσεων.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα της ένταξης της ελληνικής οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι που είχε άλλωστε θίξει και προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφέροντας πως πρέπει «να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουμε πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ». Όμως το βασικό θέμα που θα θέσει η ελληνική πλευρά θα ειναι η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις αλλά κυρίως τη μείωση των πλεονασμάτων. Τα πλεονάσματα βρίσκονται σήμερα στο 3,5% ενώ τυπικά το θέμα θα τεθεί στο πρώτο ή το δεύτερο Eurogroup που θα συγκλιθεί μέσα στο 2020. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι ο προϋπολογισμός του 2020 να είναι ο τελευταίος με τέτοιου ύψους πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις