Νοτοπούλου: Πυρά από την αντιπολίτευσηστην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα τον προϋπολογισμό του 2020.Την υπόσχεση πως η διοίκησή του θα διαχειριστεί ορθολογικά τα έσοδα του Δήμου και θα «σεβαστεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ» έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Για την έγκριση του θέματος η κ. Νοτοπούλου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν 23 δημοτικοί σύμβουλοι, δώδεκα κατά και τέσσερις λευκό.

Τονκαταψήφισε και η παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί-Ανοιχτή Πόλη"της Κατερίνας Νοτοπούλου. "Δυστυχώς οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί σας. Δεν παρουσιάσατε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Λείπει το όραμα. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη. Βρέχει λεφτά στην Ε.Ε. για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η Θεσσαλονίκη κρατά ομπρέλα στη βροχή αυτή. Η πρόταση είναι αποκέντρωση, να βάλετε στο παιχνίδι τις κοινότητες. Μπορείτε να ασκήσετε πολιτική αλλά συνεχίζετε να είστε παρακολουθήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη".Η Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγόρησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για έλλειψη οράματος αλλά και προγράμματος για την πόλη.

Για την Κοινωνική Πολιτική, η κυρία Νοτοπούλου τόνισε: "Ποια είναι η πολιτική σας για τους άπορους, τους άστεγους, τις κακοποιημένες γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑΜΕΑ και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;Από έναν προϋπολογισμό περί τα 400 εκατομμύρια, ποσό 10 εκατομμύρια και λίγες χιλιάδες δεσμεύονται για την κοινωνική πολιτική. Είναι λίγα. Πολύ λίγα κ.Ζέρβα". Για το Κυκλοφοριακό, επεσήμανε: "Ποια είναι η πολιτική σας κ. Ζέρβα; Πως θα συμβάλλετε στην βελτίωσή του; Η μοναδική σας παρέμβαση σχετικά με την κυκλοφορία στους δρόμους ήταν να ξηλώσετε τα κολωνάκια που έβαλε η προηγούμενη διοίκηση.Δεν διέκρινα στον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό δέσμευση οικονομική για μία συντονισμένη πολιτική ουσιαστικής παρέμβασης μέσα από επιμέρους έργα και μελέτες ώστε να ξεκινήσει επιτέλους μία αποτελεσματική δράση".

Για την Ελεγχόμενη στάθμευση, η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί-Ανοιχτή Πόλη" είπε: "Δεν νομίζετε ότι πρέπει να μας πείτε τι ακριβώς εννοείτε όταν δηλώνετε ότι θα το σταματήσετε; Γνωρίζετε πιστεύω ότι από τη στιγμή που υπάρχουν συμβατικές δεσμεύσεις για επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης οι υπαναχωρήσεις μπορεί να επιφέρουν οικονομικές κυρώσεις". Για τηνΔιαχείριση Προσφυγικού, εκτίμησε: "Θα θέλαμε την τοποθέτησή σας για το τι σκοπεύετε να κάνετε με την διαχείριση του προγράμματος για το προσφυγικό. Θα το συνεχίσετε, καθώς βλέπω στον προϋπολογισμό δέσμευση ποσού για το 2020 ή τελικά ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής έπεισε τον Πρωθυπουργό να μεταφέρει αλλού τους πρόσφυγες της πόλης όπως δήλωνε; Μήπως θέλει να μεταφέρουμε αλλού και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για να διευκολυνθεί το έργο του;".

Από την πλευρά του, ο κ.Ζέρβας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 411,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 5,41% συγκριτικά με πέρσι. "Δεν αποτελεί συρραφή προβλέψεων για τα έσοδα και τα έξοδα, αλλά εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για την ανάταξη της πόλης. Οι δημότες θα αισθανθούν για πρώτη φορά τον Δήμο δίπλα τους, καθώς κεντρικός κορμός του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά", τόνισε χαρακτηριστικά. Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, ανέφερε πως στόχος για το 2020 είναι η διασφάλιση περισσοτέρων εσόδων, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων, που θα προέλθουν από την αξιοποίηση διαφόρων πηγών και τη διεκδίκηση πόρων από την πολιτεία. "Δεν υπάρχει τίποτα που θέλουμε να κρύψουμε", είπεο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Αβαρλής, προσθέτοντας πως δεν μηδενίζεται η δουλειά που έγινε επί προηγούμενης διοικήσεως, ωστόσο επιδίωξη είναι «να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».

Απουσία ουσιαστικής πολιτικής τοποθέτησης κατήγγειλε ο Βασίλης Γάκης, εκ μέρους της παράταξης του Νίκου Ταχιάου. "Δεν αλλάξατε τίποτα. Είναι ένα σχέδιο στρατηγικά τοποθετημένο, θέλοντας να ρίξετε τις ευθύνες στους προηγούμενους", συμπλήρωσε ο Γιώργος Ορφανός. Την εκτίμηση πως δεν υπάρχει όραμα και πως ο προϋπολογισμός δεν είναι βιώσιμος, εξέφρασε ο Ανδρέας Κουράκης από την "ΠΟΛΗχρωμη Πόλη".Για "ταξικόπροϋπολογισμό" που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του λαού, μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις