Μόρια πρόσφυγες:Σε σκέψεις ή και πράξεις απελπισίας οδηγούνται πολλά από τα χιλιάδες παιδιά που συνωστίζονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, εξαιτίας του άγχους, της ανασφάλειας και του διαρκούς φόβου. Αυτοτραυματισμοί, σκέψεις αυτοκτονίας ή και απόπειρες, είναι συχνά φαινόμενα στον καταυλισμό σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Από το σύνολο των 18.000 και πλέον ανθρώπων που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και κυρίως στους ελαιώνες γύρω από αυτό, περίπου 7.000 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραυματικές για αυτά και έχουν ισχυρή επίδραση στην ψυχική τους υγεία.

Πιο αναλυτικά, το BBC επισκέφθηκε την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που λειτουργεί έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και κατέγραψε ένα από τα πολλά επείγοντα περιστατικά ψυχικής υγείας που δέχονται οι άνθρωποι της οργάνωσης: Ένας 17χρονος είχε αυτοτραυματιστεί, μην αντέχοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει από τότε που έφτασε μόνος του στο νησί. Η παιδοψυχολόγος – ψυχολόγος, Άντζελα Μονταρέλι, δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο πως πρόκειται για ένα από τα 20 περιστατικά αυτοτραυματισμού που έχει αντιμετωπίσει μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, διάστημα στο οποίο σημειώθηκαν και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

"Δεν είναι καλά. Ανέφερε ότι σκέφτεται να το ξανακάνει", είπε για τον συγκεκριμένο έφηβο και μοιράστηκε τα συναισθήματά της από τα περιστατικά μικρότερων παιδιών -ακόμη και προσχολικής ηλικίας- που καλείται να διαχειριστεί. "Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου", τόνισε και πρόσθεσε: "Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν".Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε: "Στις προσχολικές ηλικίες βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 ως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν".Η προσπάθεια των παιδοψυχολόγων εστιάζεται στο χτίσιμο ενός ασφαλούς χώρου εμπιστοσύνης, που θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. "Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν", ανέφερε.

Διαβάστε: Προσφυγικό: 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2019
Διαβάστε: Σάμος μετανάστες: Ο δήμαρχος φώναζε "Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!" [vid]


"Ένα στα τέσσερα παιδιά κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματίζονται"

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά 6 ως 18 ετώνπου έγινε για ένα πεντάμηνο τον περασμένο χρόνο, κατέληξαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα πως σχεδόν το ¼ των παιδιών (τα 18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες."Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης και της (-)ουαλικής βίας", είχε δηλώσει τότε ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής της οργάνωσης στην Ελλάδα, Ντέκλαν Μπάρι, προσθέτοντας πως το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.