Προϋπολογισμός 2020: Ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία

Προϋπολογισμός 2020: Ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία

Προϋπολογισμός 2020: Η τελευταία "μονομαχία" Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα για το 2019

Προϋπολογισμός 2020: Ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα στην Βουλή , με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020, αφού προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική «μονομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για φέτος. Οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα με τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα να λαμβάνουν πρώτα τον λόγο. Κατά τις 10 το βράδυ θα πάρει τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής  την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Αν και η συζήτηση αντικειμενικά θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, η αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα αναμένεται να πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Χωρίς πάντως να λείψει και από τις δύο πλευρές η αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης. Θα υπάρξει όμως – σύμφωνα με εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές – έντονη συζήτηση αφού  μένουν ανοιχτά σειρά θεμάτων μεγάλου πολιτικού ενδιαφέροντος όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής. Επίσης ζητήματα της κυβερνητικής φυσιογνωμίας μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη και την νέα αμφισβήτηση των μεταπτυχιακών τίτλων του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος  όπως η πολιτική προστασίας του πολίτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα υπάρξουν αναφορές από τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε σημαντικά θέματα του επόμενου διαστήματος: Όπως η προεδρική εκλογή η τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, για τα οποία υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα και αναφορές ακόμη και κυβερνητικών παραγόντων. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο και κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έχουν πάρει τον λόγο πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερακάκης και άλλοι.