Προανακριτική Novartis – Noor 1: Σοβαρά ερωτηματικά για το που κατευθύνεται η Προανακριτική επιτροπή για την Novartis δημιουργούνται μετά την κατάθεση αιτήματος από τους δύο βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ που μετέχουν σε αυτή, να ασχοληθεί με την περίφημη υπόθεση των ερευνών για το πλοίο Noor1.Θυμίζουμε ότι η προανακριτική έχει συσταθεί με αφορμή την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και τις κατηγορίες για παρεμβάσεις στην δικαστική έρευνα εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Παρόλα αυτά σε αίτημα που κατέθεσε οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες στην υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση που είναι γνωστή ως Noor 1. Κατά την έρευνα αυτή πληροφορούμαστε πως κατατίθενται στοιχεία που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο τα οποία αν πράγματι υπάρχουν πρέπει να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει η παρούσα επιτροπή της Βουλής».

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η Ν.Δ το ΚΙΝ.ΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ επιφυλάξεις είχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε διευκρινίσεις για την φύση του αιτήματος.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά:

  • Καταρχήν για το πώς ένα κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης διαθέτει αυτή την πληροφόρηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ το κυβερνητικό κόμμα δεν έθεσε ζήτημα διερεύνησης της υπόθεσης Noor1 όταν πρότεινε την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Αντιθέτως η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας εστίαζε στην υπόθεση Novartis.
  • Επίσης τον λόγο που μπαίνει «από το παράθυρο» σε μία προανακριτική επιτροπή για την Novartis μία υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή στην οποία εμπλέκονται ζητήματα διακίνησης και εμπορίας τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών αλλά έχουν καταγραφεί και νεκροί μάρτυρες.
  • Αν η πιθανή ανακατεύθυνση του έργου της επιτροπής συνδέεται με την έως τώρα αδυναμία της στήριξης των κατηγοριών εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, παρά την προσέλευση ουσιαστικών μαρτύρων όπως ο mr Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής και ο αντιεισαγγελεάς, Γιάννης Αγγελής.

Πάντως η προανακριτική αποφάσισε ότι από την νέα χρονιά θα εξεταστούν ως μάρτυρες η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο Εμμανουήλ Βουλκίδης διαφημιστής που έχει εμπλακεί ως μεσάζοντας για τις δωροδοκίες της Novartis. Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε να ζητηθούν και να κατατεθούν σε αυτή τα εμβάσματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα κατέθεσε η Novartis στο σύζυγο της Ε.Ραικου, γιατρό στο επάγγελμα. Στο ζήτημα αυτό έχει απαντήσει η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζοντας ότι το έμβασμα δόθηκε το 2009, άπαξ, για ομαδική ιατρική εργασία και είναι καθ’ όλα νόμιμο. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για να κατατεθεί το Πόθεν Έσχες της Ελένης Ράικου το οποίο όμως απέρριψε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή πρόσφατα ζήτησε και έλαβε παράταση της προθεσμία για την λήξη των εργασιών της έως το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η επιστολή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις