Κατάληψη Κουκάκι:Δεκατέσσερις προσαγωγές και συλλήψεις έχουν γίνει συνολικά από το Κουκάκι όπου πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των τριών υπό κατάληψη κτηρίων. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εννέα είναι από την επιχείρηση στα κτήρια και οι πέντε είναι αλληλέγγυοι οι οποίοι είχαν πάει στο σημείο για να συμπαρασταθούν στους καταληψίες. Οι τρεις από τους προσαχθέντες είναι από τα δύο κτίρια της οδού Ματρόζου, το ένα στον αριθμό 45 που τελούσε υπό κατάληψη και το διπλανό του, στο 47, όπου η επιχείρηση που έγινε έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θόδωρος Χρονόπουλος, στη συγκεκριμένη κατάληψη όταν έφτασαν οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από την ταράτσα με πέτρες, ξύλα, πυροσβεστήρες, τούβλα και άλλα αντικείμενα. Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ έκοψαν με τροχούς την πόρτα και εισέβαλαν στο κτίριο όπου συνέλαβαν ένα άτομο, ενώ ακόμη ένα σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, πέρασε στην ταράτσα του άλλου κτιρίου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα, μετά από νέα επιχείρηση της ΕΚΑΜ. Κατά την είσοδο των αστυνομικών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, ένα τρίτο άτομο προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού για αυτό και επίσης συνελήφθη.

«Όπως αποδείχθηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. και συνέχισε λέγοντας πως το τρίτο άτομο που συνελήφθη (εννοεί τον σύζυγο της καταγγέλλουσας) «αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικού. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Στο υπό κατάληψη κτίριο εντοπίστηκαν σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, πολύ σοβαρά ευρήματα. Τόνισε, επίσης, ότι όλα από πλευράς Αστυνομίας έγιναν απόλυτα νομότυπα και με την παρουσία εισαγγελέα, ενώ κάποιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από την επιχείρηση είναι παραπλανητικές. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου απ' έξω είναι συγκεντρώθηκαν περίπου πενήντα αλληλέγγυοι.


Διαβάστε: Φωτογραφίες από τα ευρήματα στις καταλήψεις – ΕΛ.ΑΣ: Έτσι έγινε η επιχείρηση και δεν ασκήθηκε βία

Στην ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ παρουσιάστηκαν πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τις καταλήψεις, ενώ υπογραμμίστηκε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στην ταράτσα, δεν υπήρχαν κουκούλες και το μόνο που υπήρχε ήταν παγίδα θανάτου για τους αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι έλαβε χώρα αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21, ενώ όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. (Αναλυτικά)Συνελήφθησαν και οι εννέα που είχαν προσαχθεί από τα κτίρια των καταλήψεων στο Κουκάκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος. Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε ότι στην οδό Ματρώζου 45, εκτός των άλλων, υπήρχε μια ειδική κατασκευή με καρφιά και βίδες στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα για να αποκλείεται η πρόσβαση σε περίπτωση επέμβασης όπως η σημερινή. «Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου», υπογράμμισε ο κ. Χρονόπουλος και συμπλήρωσε ότι λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη ικανού να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, καθώς και ότι έγινε χρήση της κατασκευής αυτής κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.Οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου είναι πατέρας και οι δύο γιοι του. Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος. Ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε ότι δεν ασκήθηκε βία μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, ενώ εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στη μητέρα των δύο νεαρών που συνελήφθησαν στην οδό Ματρόζου. «Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν. Είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφω».Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στις καταλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν: ένας ασύρματος που μπορεί να πιάνει τα σήματα της αστυνομίας και ένα σημείωμα στην οδό Παναιτωλίου, στα αγγλικά, με οδηγίες άμυνας και ενέργειες σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας Γάλλος πολίτης, ο οποίος ήταν και στην κατάληψη «Βανκούβερ» που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς και ένας Σουηδός πολίτης.
Καταγγελία: Αστυνομικοί παραβίασαν οικιακό άσυλο

Σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικοί παραβίασαν οικιακό άσυλο στο Κουκάκι, χτύπησαν πατέρα και γιους, ενώ απείλησαν την μητέρα. Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, αστυνομικοί ζήτησαν να εισέλθουν σε οικία ανυποψίαστων πολιτών κι όταν ζήτησαν την εντολή εισαγγελέα, όπως καταμαρτυρεί η σύζυγος, οι άνδρες τον ΜΑΤ χτύπησαν τον πατέρα και τους γιους της οικογένειας.

«Ήρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν και τους είπαμε ότι αν έχετε χαρτί να μπείτε. Είπαν ότι δεν έχουν, έκλεισε η πόρτα κοιτούσαμε στα παράθυρα να δούμε τι γίνεται. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Στη δική μας ταράτσα. Ζήτησαν πάλι χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα, είναι μια μεταλλική σκάλα που ανεβαίνει στην ταράτσα», είπε.

«Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες, αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μητέρα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται.Η σύλληψη στην ταράτσα του κτιρίου


Τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων

Με βόμβες κρότου λάμψης και ειδικά συνεργία οι αστυνομικοί εκκένωσαν τρία κτήρια.

Σημειώνεται πως οι ένοικοι των καταλήψεων αντιστάθηκαν πετώντας αντικείμενα κατά των ΜΑΤ, ενώ άντρες των ΕΚΑΜ με τροχό κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες των κτηρίων.Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν τις 6, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ και των ΕΚΑΜ περικύκλωσαν κτήριο στην περιοχή.Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτηρίου αντέδρασαν πετώντας πυροσβεστήρες, ενώ έγινε χρήση χημικών και εκτοξεύθηκαν κρότου λάμψης. Στο σημείο έφτασαν και δυνάμεις της Άμεσης Δράσης. Σημειώνεται πως στην κατάληψη στο Κουκάκι συνέλαβαν και άφησαν ημίγυμνη και ξυπόλητη γυναικά στην ταράτσα.

Στην οδό Ματρώζου, οι καταληψίες βγήκαν από το σφραγισμένο κτήριο στην ταράτσα, από όπου και πέταξαν καπνογόνα και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με ρίψη χειροβομβίδων κρότου -λάμψης. Και στην οδό Παναιτωλίας ήταν ανάλογη η κατάσταση, με τους καταληψίες να αντιδρούν στην αστυνομική παρουσία. Κάποιοι από τους ταμπουρωμένους στο κτήριο, ανέβηκαν στην ταράτσα του, από όπου και φώναξαν συνθήματα.Και στις δύο περιπτώσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες με τροχούς.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της αστυνομίας εκκένωσαν και κτήριο στην οδό Άρβαλης 3 όπου βρέθηκαν δύο άτομα τα οποία δεν προέβαλαν αντίσταση.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις