Κατάληψη Κουκάκι:Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες πως πολίτες ξυλοκοπήθηκαν και προσήχθησαν γιατί δεν επέτρεψαν σε ΜΑΤ να εισβάλουν στο σπίτι τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικοί παραβίασαν οικιακό άσυλο, χτύπησαν πατέρα και γιους, ενώ απείλησαν την μητέρα. Όπως αποκαλύφθηκε,αστυνομικοί ζήτησαν να εισέλθουν σε οικία ανυποψίαστων πολιτών κι όταν ζήτησαν την εντολή εισαγγελέα, όπως καταμαρτυρεί η σύζυγος, οι άνδρες τον ΜΑΤ χτύπησαν τον πατέρα και τους γιους της οικογένειας.

Το ερώτημα που προέκυψε είναι κατά πόσο οι αστυνομικοί μπορούν να επιχειρούν σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς εισαγγελική εντολή. Στο ερώτημα αυτό το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σταύρος Μπαλάσκας, με δηλώσεις του υποστήριξε: «Οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει σε κάποιο σπίτι χωρίς άδεια εισαγγελέα (εκτός και εάν συντελείται κακούργημα). Όπως και δεν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας, επειδή στην αρχή δεν είχαν άδεια εισαγγελέα και επειδή δεν γινόταν εντός του κάποιο κακούργημα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος, υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάποιος εκ των συλληφθέντων προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού. «Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. «οι εικόνες στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία», σημείωσε χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα στην κατάληψη «πολύ σοβαρά».


Είναι οι ταράτσες δημόσιος χώρος;

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο,ΔημήτρηΜπόλη, που μίλησε στο Έθνος: «Η ταράτσα ανήκει στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας. Η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν φαίνεται ρητά να απαγορεύεται από κάποια διάταξη, αφού στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα δεν επεκτείνονται οι διατάξεις περί ασύλου της κατοικίας, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα ορίζεται ως ο φυσικός, ιδιωτικός χώρος που ο κάθε άνθρωπος τον ορίζει ως γενικά μη προσιτό χώρο διαβιώσεως και εργασίας του και στον οποίο η είσοδος είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν συναινέσεώς του. Ουσιαστικά λοιπόν, το δικαίωμα που φαίνεται να προσβάλλεται είναι η παραβίαση της συνιδιοκτησίας των ιδιοκτητών στην κοινόχρηστη ταράτσα, προσβολή όμως που κατά κανόνα υποχωρεί έναντι του Δημοσίου Συμφέροντος».

«Μπορεί να έχει παραμείνει στον κατασκευαστή ή να ανήκει σε κάποιους από τους ιδιοκτήτες. Το σύνηθες είναι να ανήκει εξ΄ αδιαιρέτου σε όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων» και συμπληρώνει. «Αυτό σημαίνει ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστος και όχι δημόσιος χώρος», όπως λέει το μέλος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Γιάννης Ρεβύθης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις