Αρχαιολόγοι για τον Παρθενώνα:Νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης δείχνει ότι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, ο Παρθενώνας δεν ήταν πιθανώς ο Παρθενώνας. Το όνομα αυτό ανήκε αρχικά σε διαφορετικό κτίριο καταλήγει σε έρευνα του ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν, μετά από μελέτη ιστορικών πηγών, που δημοσιεύεται στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic. Δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο από πού ήρθε το όνομα, υποστηρίζει ο ολλανδός αρχαιολόγος. Η νέα μελέτη του δείχνει ότι το όνομα βασίζεται σε μια λανθασμένη υπόθεση: «Οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν αρχικά τον ναό ως Εκατόμπεδο», που σημαίνει «τον ναό μήκους εκατό ποδιών»..

Τα ευρήματά του Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν και της ομάδα του καταδεικνύουν πως ο ναός που έγινε γνωστός ως «Παρθενώνας» ενδεχομένως να ονομαζόταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής. «Ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολης των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος και παράλληλα προσθέτει πως ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο.

«Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις γυναικείες φιγούρων των παρθένων, τις Καρυάτιδες, που συγκρατούν την οροφή του. Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς ''οίκο των παρθένων''» εξηγεί ο Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν.

Για την έρευνα του αρχαιολόγου μίλησε και η Γιοσίν Μπλοκ, η ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης η οποία επεσήμανε πως τα εν λόγω στοιχεία που αφορούν τον Παρθενώνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σεισμό» στην επιστημονική κοινότητα. «Δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης αλλά παράλληλα συνολικά για την εικόνα την οποία είχαμε σχετικά με τη λατρεία της Θεάς Αθηνάς».


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις