Αστυνομική βία: Απομονωμένη και διστακτική η κυβέρνηση μετά από όσα έγιναν στο Κουκάκι

Αστυνομική βία: Απομονωμένη και διστακτική η κυβέρνηση μετά από όσα έγιναν στο Κουκάκι

Αστυνομική βία: Κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από την Ελληνική Λύση, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 – Δεν αναφέρθηκε στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αστυνομική βία: Σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης βρέθηκε στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή η κυβέρνηση. Όχι τόσο γιατί – όπως αναμένονταν- τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά κυρίως επειδή ο μόνος «σύμμαχος» που είχε στα ζητήματα της αστυνομικής βίας η Νέα Δημοκρατία ήταν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.  Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 άσκησαν δριμύτατη κριτική στα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας με αποκορύφωμα την είσοδο των ΜΑΤ σε κατοικία στο Κουκάκι.

Από την αντιπολίτευση σχολιάστηκε ποικιλότροπα η απροθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα της δράσης της αστυνομίας. Ακόμη και υποστηρικτικά προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πολλοί βουλευτές θεώρησαν ότι εξυπηρετήθηκε η σκοπιμότητα να βγει το θέμα αυτό εκτός πολιτικής ατζέντας. Άλλοι σημείωναν ότι θα μπορούσε να συνιστά δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τόσο τις κυβερνητικές προθέσεις για εμπέδωση της ασφάλειας όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε στον νόμο πιστεύετε κύριε Μητσοτάκη» αφού «αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε».

Πρόσθεσε πως «ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών εξασφαλίζετε. Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν αποτελούν εικόνες ευνομούμενης χώρες αυτές των αστυνομικών «που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους,  φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους». Αναφερόμενος προσωπικά στον Κ.Μητσοτάκη είπε πως «ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών» ιδίως «όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία.  Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας»,

Επικριτική ήταν και η Φώφη Γεννηματά που τόνισε ότι «οι πολίτες πράγματι αποζητούν την ασφάλεια στην ζωή τους. Όμως η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης,  αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία  της αποτυχίας της Κυβέρνησης σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας». Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε την αστυνομική βία αλλά και τους σχεδιασμούς για την περιστολή των διαδηλώσεων. Επισήμανε ότι η κρατική βία που «εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια «έχει κοντά ποδάρια και το μόνο που κάνει είναι να φουντώνει την οργή» καταγγέλλοντας τη ΝΔ πως «δεν διδαχθήκατε τίποτε από την ελληνική ιστορία».