ΚΑΣ Μετρό Θεσσαλονίκης: Υπέρ της απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων ψήφισαν 13 μέλη του ΚΑΣ, ενώ δύο ψήφισαν κατά. Η απόφαση βγήκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 14 ωρών που διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κατά της απόσπασης ψήφισαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο αρχαιολόγος κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών αλλά δεν ψήφισε στο τέλος.

Το ΚΑΣ στην ουσία δέχθηκε την πρόταση της Αττικό Μετρό ΑΕ – που στήριζε και η κυβέρνηση – ο οποίος περιλαμβάνει απομάκρυνση των αρχαιολογικών ευρημάτων και επανατοποθέτηση τμήματος αυτών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ ανέτρεψε παλαιότερη απόφασή του, με την οποία όριζε ότι ο σταθμός μπορεί να κατασκευαστεί, χωρίς να απομακρυνθούν από το σημείο τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η εταιρεία είχε προκρίνει την απόσπαση των αρχαιοτήτων ως οικονομικότερη και λιγότερο χρονοβόρα λύση σε σχέση με την διατήρησή τους.

Στον αντίποδα βρέθηκαν εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με τη λύση που προωθείται παραβιάζεται η αρχαιολογική νομοθεσία, καθώς επιλέγεται η απόσπαση, ενώ υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής του σταθμού με In situ ανάδειξη των αρχαίων. Οι αντιδρώντες τόνισαν επίσης ότι ένα μνημειακό σύνολο όπως αυτό που αποκαλύφθηκε στη Βενιζέλου καταστρέφεται εάν αποσπαστεί και τοποθετηθεί τμηματικά, ενώ αμφισβητούν και τη δέσμευση της Αττικό Μετρό ότι θα επανατοποθετηθεί ποσοστό των αρχαιοτήτων που αγγίζει το 92%.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των υπέρμαχων του νέου σχεδιασμού παρέστησαν στη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.Το "παρών" στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.


Έχουν καταλάβει τί έχει βρεθεί στη Θεσσαλονίκη;

Στο φως ήρθε μια κεντρική οδός της βυζαντινής πόλης εντυπωσιακά διατηρημένη. Το θέμα πρωτοτέθηκε σε μια θερμή συνεδρίαση στο ΚΑΣ, την 15η Σεπτεμβρίου 2019, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, μια εβδομάδα προ των εκλογών! Σ’ εκείνη λοιπόν την ιστορική συνεδρίαση, ΟΛΑ τα μέλη του ΚΑΣ, οι προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης τάχθηκαν υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων καθώς, όπως είπαν, πρόκειται για μοναδικά ευρήματα και δείγματα αστικού σχεδιασμού του Βυζαντίου, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2015, ο νέος Υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς υπέγραψε τη σχετική απόφαση, στην οποία προβλέπεται η κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων και η σύνταξη πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάδειξη τους. Κι ενώ υπήρχε πρόβλεψη να σωθούν τα αρχαία όπως είναι στο Σταθμό Βενιζέλου και το Μετρό να λειτουργήσει σύντομα (χωρίς τη Βενιζέλου αρχικά), η νέα κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση απόσπασής τους με αποτέλεσμα το Μετρό να λειτουργήσει πιο μετά (όταν θα έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός Βενιζέλου).

Σύμφωνα με το BBC, οι αρχαιολόγοι στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν στην ανακάλυψη μιας «Βυζαντινής Πομπηίας» όπως την χαρακτηρίζει, κάτω ακριβώς από την καρδιά της σύγχρονης πόλης. Μάλιστα στη βρετανική ιστοσελίδα γίνεται λόγος για τις συνθήκες οικονομικής κρίσης στη χώρα που θα αποτρέψουν τη δημιουργία ενός «ονειρικού» σταθμού του μετρό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα με το χτίσιμο ένα υπόγειου μουσείου που θα αποτελούσε τουριστικό αξιοθέατο και ενθύμιο του «ένδοξου παρελθόντος της πόλης που δυστυχώς κρύβεται πια πίσω από δεκαετίες άναρχης και καταστροφικής δόμησης». Το BBC κάνει λόγο για αρχαιολογικά ευρήματα που ξεπερνούν τα πιο τρελά όνειρα των επιστημόνων καθώς «έξι μέτρα κάτω από το σύγχρονο εμπορικό κέντρο, απλώνεται η εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης». Παρόλα αυτά, οι εργολάβοι πιέζουν ώστε τα ευρήματα να αποσυρθούν άμεσα για να συνεχιστούν οι εργασίες.