Drone Λάρισα: Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο όχημα που στοχεύει στον έλεγχο και στην επιτήρηση των θαλασσών. Το MQ-9 guardian σύμφωνα με την παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις για πάνω από 40 ώρες, ελέγχεται από χειριστή, έχει μια θερμική κάμερα και μια κάμερα ημέρας και διαθέτει ραντάρ που καλύπτει ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Κατά τηδιάρκεια της παρουσίασης έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ επιχείρησε και σε τέσσερα σενάρια.

Όπως τονίστηκε, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να διασυνδεθεί με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο σενάριο που επιχείρησε το MQ-9 guardian σχετιζότανμε μια εικονική διάσωση ναυαγού στα παράλια του νομού Λάρισας. Το δεύτερο σενάριο αφορούσε παρακολούθηση κομβόι αυτοκινήτων στην Πιερία. Το τρίτο σενάριο σχετίζονταν με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και το τέταρτο με την καταγραφή και την επιτήρηση πυρκαγιάς σε περιοχή της Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων το αεροσκάφος επέδειξε τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) και του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic identification System-AIS) θαλασσίων μέσων, τα οποία σε συνδυασμό δημιουργούν μια πλήρη real time εικόνα ευρέως πεδίου (Maritime Wide Area Search- MWAS). Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ανάσχεσης θαλασσίων στόχων. Οι εν λόγω λειτουργίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ καθώς και άλλες χώρες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλασσίων συνόρων.

Να σημειωθεί ότι το drone MQ-9 Guardianμπορεί να εντοπίζει στόχους σε θάλασσα. Συγκρίνει τις πληροφορίες που παίρνει με δορυφόρο και έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται αν εκπέμπουν π.χ. πλοία τα σωστά δεδομένα. Κοντολογίς μπορεί να εντοπίσει λαθρέμπορους. Το λιμενικό μπορεί έχει ζωντανά βίντεο από το drone για τις επιχειρήσεις του.

Η σημερινή επίδειξη είχε τη στήριξη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του λιμενικού και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση τεσσάρων σεναρίων όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το drone.

Αυτά είναι τα εξής:

Αγιόκαμπος: Εντοπισμός εστίας πυρκαγιάς

Αγιόκαμπος: Εντοπισμός ναυαγού μικρού σκάφους

Λέσβος: Θαλάσσια επιτήρηση (μπορεί να γίνει εντοπισμός λέμβων μεταναστών)

Λιτόχωρο: Συνοδεία convoy οχημάτων

Επίσης, έγινε επίδειξη ενός συστήματος «ανίχνευσης και αποφυγής» (Detect and Avoid-DAA) το οποίο ανέπτυξε η GA-ASΙ και αποτελεί βασική τεχνολογία για τα τηλεκατευθυνόμενα εναέρια αεροσκάφη, έτσι ώστε να πετούν με ασφάλεια στον πολιτικό εναέριο χώρο ταυτόχρονα με τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ αέρος-αέρος και επεξεργαστή ο οποίος δύναται να συνεργαστεί με το σύστημα TCAS-II καθώς και με το Automatic Dependent Surveillance- Broadcast (ADS-B). Στο πλαίσιο των επιδείξεων, η GA-ASI συνεργάστηκε με την εταιρεία SES, που παρέχει τη δορυφορική σύνδεση με την οποία μεταδίδονται άμεσα τα δεδομένα που συλλέγει το MQ-9 στο Σταθμό Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station-GCS). Οι χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις, πέραν της Ελλάδος είναι η Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις