Σε ένα υποθετικό σενάριο, πάνοπλοι αστυνομικοί χάραμα χτυπάνε βίαια την πόρτα και ζητούν να εισβάλουν στο σπίτι σας, πως θα αντιδράσετε; Θα εκπλαγείτε και θα ζητήσετε να δείτε κάποιο επίσημο έγγραφο, που να αιτιολογεί αυτή τους την ενέργεια ή θα τους αφήσετε χωρίς ερωτήσεις να περάσουν, για να μη σας θεωρήσουν, όπως είπε τις προάλλες ο Άδωνις Γεωργιάδης, «συνεργούς εγκληματιών»; Την ίδια απορία εξέφρασαν τον Δεκέμβρη του 1979 και οι Λονδρέζοι θρύλοι της Punk, οι Clash.«Όταν οι αρχές σου χτυπήσουν την πόρτα, πως θα αντιδράσεις;» αναρωτιόταν η μπάντα στο ρεφρέν του «Guns of Brixton», ενός από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια που μας έχει χαρίσει η Punk (και όχι μόνο) μουσική. Οι Clash δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1976, λίγα χρόνια πριν η Αγγλία μπει στην εποχή των Συντηρητικών και της ηγέτιδας τους, Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΟιClash επηρεάστηκαν αρχικά από τους (-) Pistols, τους Stooges και το ροκαμπίλι, ξεκινώντας τη μουσική τους διαδρομή σαν μια αμιγώς punk μπάντα. Στη συνέχεια, όσο τα μέλη της ωρίμαζαν ηλικιακά (ξεκίνησαν την μπάντα στα 20 τους) και μουσικά, εμπλούτιζαν τον ήχο της με στοιχεία από την πλούσια Reggae- ska σκηνή που διαμορφώνονταν από τους Τζαμαϊκανούς μετανάστες στο Λονδίνο, από την ζωντανή blues-jazz σκηνή της πόλης αλλά και από το κλασικό ροκ, στο οποία είχε τεράστια ιστορία η Βρετανία, δημιουργώντας ένα κράμα μουσικής που ξέφευγε πλέον από το καθαρόαιμο, ωμό πανκ σε κάτι περισσότερο μελωδικό και λιγότερο σκληροπυρηνικό.

Η μπάντα αποτελούνταν από παιδιά της εργατικής τάξης, μια τάξης που την έπνιγαν, εκτός από τα βιομηχανικά καυσαέρια, η ανέχεια κι η ανεργία. Η Μεγάλη Βρετανίας τότε παράπαιε οικονομικάκαι το κοινωνικό σύστημα ήταν κομμένο και ραμμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Μιλάμε δηλαδή για ένα σύστημα που έκανε τα τυφλά μάτια στην άνοδο της ακροδεξιάς και σιγοντάριζε το φυλετικό μίσος.

«Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για σένα» ούρλιαζε ο Johnny Rotten το 1977, προς τους νεολαίους της εποχής, αλλά οι Clash είπαν να ξεφύγουν από αυτή τη μηδενιστική προσέγγιση της punk και να γράψουν στίχους οι οποίοι καταδείκνυαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η γενιά τους, προτείνοντας μάλιστα και τρόπους αντίδρασης απέναντι τους. Με απλά λόγια και με όπλο τους την μπασταρδεμένη πανκ προσέγγιση τους, η μπάντα έθιγε στους στίχους της θέματα όπως την άνοδος της ακροδεξιάς στη Βρετανία, «English civil war», τον φόβος πυρηνικού πολέμου ή πυρηνικού δυστυχήματος «London calling», την υπερκατανάλωση «Lost in a supermarket» και φυσικά την αυξανόμενη αστυνομοκρατία και τη βία που τη συνόδευε, στην προσπάθεια της -με πρόσχημα την εγκληματικότητα- να προστατεύσει την άρχουσα τάξη. Τούτη η αυταρχική κατάσταση έφτασε στο απόγειο της με την άνοδο της Σιδηράς Κυρίας στην εξουσία

The Guns of Brixton
«Τα όπλα του Μπρίξτον» γράφτηκαν από τον Paul Simonon, συνιδρυτή και μπασίστα της μπάντας. Ο Simonon ήταν από αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή του νοτίου Λονδίνου, που την κατοικούσαν κυρίως μαύροι μετανάστες από την Καραϊβική και την Αφρική. Μια περιοχή τελείως παρατημένη από τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ζούνε μέσα στηνφτώχεια, την ανεργία, και την (χαμηλής έντασης) εγκληματικότητα. Και σαν να μην έφταναν αυτά είχαν να αντιμετωπίσουν τις οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις και την εκτεταμένη αστυνομική βία. Το Μπρίξτον στα τέλη της δεκαετίας του 70 ήταν ένα καζάνι που έβραζε. O Paul, διάβασε τους οιωνούς στους δρόμους της πόλης του και είδε σαν ένας πανκ προφήτης την καταιγίδα που ερχόταν.

«Όταν θα σπάσουν με κλωτσιές την πόρτα σου
πώς θα το αντιμετωπίσεις;
Με τα χέρια σου ψηλάή στην σκανδάλη του όπλου σου;
Όταν ο νόμος εισβάλλει
πώς προτιμάς να φύγεις;
Πυροβολημένος στο πεζοδρόμιο ή περιμένοντας την εκτέλεση σου;
Μπορείτε να μας τσακίσετε
μπορείτε να μας χτυπήσετε
Αλλά θα έχετε να λογοδοτήσετε στα όπλα του Μπρίξτον».

H προφητεία του μπασίστα των Clash δεν άργησε να εκπληρωθεί, τον Ιανουάριο του 1981. Μια φωτιά ξέσπασε σε ένα πάρτι που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκατριών νέων ηλικίας 14-22. Παρότι οι αρχές είπαν ότι ήταν μια φωτιά που ξεκίνησε μέσα στο σπίτι, πολλά στοιχεία έδειχναν ότι τη φωτιά την προκάλεσαν ρατσιστές και οι αρχές κατηγορήθηκαν για πλημμελή έρευνα του συμβάντος. Μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν εκείνες τις ημέρες στην περιοχή και η απάντηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στην έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνονταν, ήταν περισσότεροι αστυνομικοί, με περισσότερες ελευθερίες.


Πλέον η αστυνομία μπορούσε να ψάξει και να συλλάβει νόμιμα όποιον πίστευε αυτή, ότι μπορεί να ήταν ύποπτος, χωρίς να χρειαζόταν να έχει διαπράξει κάτι παράνομο. Χρειαζόταν μια σπίθα, για να ξεσπάσει η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε αυτόν τον συνεχιζόμενο εξευτελισμό. Η αφορμή δόθηκε όταν η αστυνομία είδε έναν μαχαιρωμένο νεαρό και προσπάθησε να τον βοηθήσει. Όμως σύμφωνα με άλλους απλά καθυστέρησε τον νεαρό από το να του παρασχεθεί βοήθεια. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί, και την επόμενη μέρα οι φήμες ότι η αστυνομία σκότωσε ένα μέλος της κοινότητας φούντωσαν. Στις 10 -11 Απριλίου χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και εξεγέρθηκαν ενάντια στην αστυνομοκρατία. Εκατοντάδες αστυνομικοί και πολίτες τραυματίστηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα και κτίρια καταστράφηκαν. Όλο αυτό σταμάτησε αφού η Θάτσερ αναγκάστηκε να στείλει στην περιοχή 2.500 αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντως με την ίδια, δεν έφταιγε ούτε η υψηλή ανεργία, ούτε ο ρατσισμός για ό,τι έγινε.

Τα «Όπλα του Μπρίξτον» δεν ήταν από τους Clash ένα κάλεσμα στα όπλα.Άλλωστε ο Joe Strummer ο κιθαρίστας και τραγουδιστής τους, είχε κάποτε δηλώσει «Παίζουμε βίαιη μουσική αλλά δεν είμαστε βίαιοι, μερικά από τα τραγούδια μας απλά κοροϊδεύουν τη βία. Μερικές φορές πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση κάποιου που οπλοφορεί. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά δεν είναι καλό να αγνοούμε τι μπορεί να επιτύχει αυτός με το όπλο. Είμαστε μια μπάντα που τραγουδάει γι’ αυτά που μας επηρεάζουν, δεν είμαστε τίποτα χαζοχαρούμενοι σαν τους Boston και του Aerosmith».
Τα«Όπλα του Μπριξτον» ήταν μια υπενθύμιση.Όταν καταπατούνται τα δικαιώματα του κόσμου και όταν συνθλίβεται η αξιοπρέπεια του, ο κόσμος δεν πρόκειται να κάτσει άπραγος.

Παράτυπος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις