Υπουργικό συμβούλιο: Ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας παρείχε αναλυτική ενημέρωση για τις επαφές του σε Λιβύη και Αίγυπτο, όπως και για τις συνεννοήσεις με την κυπριακή ηγεσία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την ταχύτητα με την οποία προωθείται η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, υποστηρίζοντας ότι η σημασία του ως ανεφοδιαστική πύλη της Ευρώπης αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή αφού απαιτείται ενεργειακή ασφάλεια. Μάλιστα επισήμανε ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη κίνηση της ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση των πολυμερών συνεργασιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, τονίζοντας πως «το σημαντικό είναι να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με πενήντα άτομα». Μάλιστα εκτίμησε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει την στήριξη της κοινωνίας αφού «το νομοσχέδιο αφορά το σεβασμό στον δημόσιο χώρο» ενώ σημείωσε πως το νομοθέτημα «τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ» υπονοώντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα στηριχθεί και από το Κίνημα Αλλαγής.Για το επίδομα γέννας, πληροφορίες αναφέρουν πως το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι τα 70.000 ευρώ ετησίως ανά οικογένεια, έτσι ώστε να αποκλείονται μόνον οι εύποροι πολίτες. «Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα. Αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης.


Κοινωνικό μέρισμα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως για το κοινωνικό μέρισμα. Με βάση την τελική εικόνα θα καλυφθούν πάνω από 300.000 οικογένειες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ.