Συνάντηση ΜητσοτάκηΜακρόν στο Παρίσι:Μία ακόμη σημαντική διεθνής συνάντηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιανουάριο αφού στις 29 του μήνα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Πρόκειται για το επισφράγισμα ενός μήνα σημαντικών διεθνών συναντήσεων που στο επίκεντρό τους θα έχουν την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, αφού θα έχει προηγηθεί η μεγάλης σημασίας συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 9 Ιανουαρίου. Επίσης η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ για τον αγωγό East Med στις 2 Ιανουαρίου όπως και σειρά επαφών της Ελλάδας με χώρες της ευρύτερης περιοχής της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.

Προφανώς αντικείμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμάνουελ Μακρόν θα είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και η αντιμετώπιση του θέματος τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι ίσως η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ειδικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στην Λιβύη ενώ είναι καταλυτικός ο ρόλος της και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ Μητσοτάκη – Μακρόν είναι πλέον σταθερό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 29 Νοεμβρίου για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την Λιβύη. Επίσης είχαν την ευκαιρία λίγες ημέρες αργότερα να ανταλλάξουν απόψεις στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο όπου παραβρέθηκαν όλοι οι ηγέτες του βορειοατλαντικού συμφώνου.

Αυτά ενώ δεν δείχνουν κανένα ουσιαστικό σημάδι βελτίωσης οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό». Αιτία ήταν η κριτική του Γάλλου προέδρου στο ΝΑΤΟ για την έλλειψη αλληλεγγύης από την πλευρά των ΗΠΑ και της συμμαχίας στους συμμάχους της.