Ελλάδα Τουρκία: Μία ανάλυση με βάση τους χάρτες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη σχετικά με τις διεκδικήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Στο άρθρο επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα. Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ, ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Στο άρθρο γίνονται αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ), ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Μάλιστα, ο αρθρογράφος επαναλαμβάνει τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης». Σύμφωνα με το νέο χάρτη που δημοσιεύει το Anadolu, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις