Κακοκαιρία Ζηνοβία: Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει χιόνια και στην Αττική και συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια. Την ίδια ώρα το θερμόμετρο αναμένεται να πλησιάσει το μηδέν, ενώ οι ψυχρές μάζες θα δίνουν την αίσθηση πως η θερμοκρασία θα είναι τέσσερις με πέντε βαθμούς χαμηλότερη. Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (26/12), ενώ το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει στην Πάρνηθα.

Παράλληλα, επικράτησε παγετός στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της χώρας. Σημειώνεται πως αυτές οι θερμοκρασίες να σχετίζονται με την επερχόμενη κακοκαιρία Ζηνοβία.Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.g, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί). Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.


Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (της τάξης των 1-3 βαθμών), όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη όπου απεικονίζεται η διαφορά των θερμοκρασιών των αερίων μαζών που επικρατούν στην Ευρώπη, σε σχέση με τις κανονικές (κλιματικές) για την εποχή θερμοκρασίες, την Πέμπτη 26/12. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη για την Κυριακή 29/12, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και 10 βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές) η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία Ζηνοβία και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν. Όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες (έως και 10 βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές).

Λόγω της αβεβαιότητας των προγνωστικών στοιχείων ως προς την ακριβή τροχιά της ψυχρής εισβολής και την αρχική διάταξη της Ζηνοβίας, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ύψη βροχής και τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις.

Πού αναμένεται να χιονίσει στην Αθήνα

Σύμφωνα με το meteo.gr, πέρα από την Πάρνηθα (φωτό πάνω) όπου αναμένεται να χιονίσει από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη το πρωί, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στις εξής περιοχές:

– Στα βόρεια προάστια από την Κυριακή το πρωί

– Χιονόνερο και ασθενής χιονόπτωση στα βορειοανατολικά προάστια την Κυριακή το πρωί και το βράδυ

– Χιονόνερο στα δυτικά προάστια την Κυριακή το βράδυ

– Χιονόπτωση στα Βίλια από την Κυριακή το βράδυ ως την Δευτέρα το πρωί

– Χιονόπτωση στο Καπανδρίτι την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα

– Χιονόνερο στην περιοχή του Ολυμπιακού σταδίου (Καλογρέζα, Μαρούσι) την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα και χιονόπτωση στο Ολυμπιακό χωριό τη νύχτα της Κυριακής.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 30/12.

Δείτε εικόνα από το δορυφόρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις