Συνταγές: Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάποιοι, ο Γιώργος Ευγενειάδης, ο οποίος σπούδασε Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων εξέδωσε το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» που περιέχει 20 συνταγές οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν από μικρούς και μεγάλους, εύκολα και γρήγορα. Ο Γιώργος Ευγενειάδης που εργάζεται στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση, δουλεύοντας με άτομα από όλα το φάσμα του αυτισμού, με νοητική υστέρηση, διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα, καθώς και με την Κατάρτιση Ενηλίκων, είχε αναρτήσει πολλές συνταγές στην ιστοσελίδα του, λέγοντας «Εύγε … στη Διαφορετικότητα».«Η κεντρική ιδέα του βιβλίου κρύβεται στον τίτλο του «Απλά και Διαφορετικά».

Απλά, με απλά καθημερινά υλικά που όλοι κρύβουμε στο ντουλάπι μας και απλή κατανοητή παρουσίαση των συνταγών. Διαφορετικά, με διαφορετική προσέγγιση μέσα από σκίτσα χωρίς πολλές πληροφορίες και με πηγή έμπνευσης τη Διαφορετικότητα. Ξεκινώντας από τα υλικά και τα σκεύη τα οποία οπτικοποιούνται αναλυτικά, ακολουθούν βήματα με σκίτσα και όλα αυτά χωρίς χρώμα παρέχοντας στον αναγνώστη ηρεμία και ασφάλεια κατά την ανάγνωση κάτι το οποίο είναι επιθυμητό για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και όχι μόνο τελικά», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ευγενειάδης και προσθέτει: «Ουσιαστικά αποτελεί μια πρόταση των μαθητών μας εκφράζοντας παράλληλα την πραγματικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης όπως αυτή τη βίωνα και ήθελα να την εκφράσω. Η πρόταση αυτή απευθύνεται προς όλο τον κόσμο και θέλοντας να τον κινητοποιήσει να χαίρεται τη δημιουργικότητα της μαγειρικής στο σπίτι».

Ακολουθώντας τα βήματα του βιβλίου μπορεί κάποιος χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ζυγαριά και χωρίς να αγχωθεί να φτιάξει ένα αλμυρό cheesecake, ένα κέικ μανταρινιού με μαύρη σοκολάτα, μια αλμυρή πάστα φλόρα τυριού ή ένα κροκ μαντάμ. «Ο στόχος είναι να δείξουμε (βάζω και τους μαθητές μου μαζί) μια διαφορετική πλευρά, αυτή της σχολικής πραγματικότητας, της απλότητας, της διαφορετικότητας, της έλλειψης ανταγωνισμού, της συμπερίληψης, της επικοινωνίας και της οικογενειακής συνάθροισης και των σωστών πρότυπων. Δηλαδή όλα όσα δεν προβάλλονται αυτά τα τελευταία χρόνια μέσω της έξαρσης της μαγειρικής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευγενειάδης.

Ήδη από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του το βιβλίο βρίσκεται στην τρίτη έκδοσή του. «Η ανταπόκριση του κοινούείναι πολύ μεγάλη. Το βιβλίο βρίσκεται στην τρίτη εκδοσή του, ήδη από τον τρίτο μήνα κυκλοφορίας. Τα παιδιά κινητοποιούν στο σπίτι τους γονείς να κάνουν κάποια συνταγή από το βιβλίο και μου στέλνουν φωτογραφίες. Επίσης, σε πρώτη φορά σε workshop παρουσίασης του βιβλίου μαθητές μου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρουσίασαν μια δική τους συνταγή και την έκαναν παρέα με παιδιά ηλικίας 6 με 10 ετών. Η επιτυχία και η καινοτομία του βιβλίου στέκεται σε αυτά τα παραδείγματα, κάτι το οποίο δεν έχει ξανά γίνει στην Ελλάδα», καταλήγει ο Γιώργος Ευγενειάδης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις