Κώστας Τασούλας: Ομοβροντία δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας. Κοινός τόπος η ετοιμότητα της χώρας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε απροσδόκητη κίνηση από τον Ερντογάν. Ξεχώρισε πάντως η εκτίμηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε ότιπαραστρατιωτικές τουρκικές ομάδες δρουν ήδη στηΛιβύη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «παραστρατιωτικές οργανώσεις (σ.σ της Τουρκίας) δρουν στην Τρίπολη υποστηρίζοντας την κυβέρνηση», δηλαδή την κυβέρνηση με την οποία έχει υπογραφεί το μνημόνιο κοινής δράσης Λιβύης – Τουρκίας στηΜεσόγειο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε για τον Ερντογάν πως «το πρόβλημα είναι ότι έχει παροξύνει την απειλητική του στάση και προσπαθεί με τρόπο περίπου απειλητικό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σημείωσε πάντως ότι από την πλευρά της Τουρκίας είναι «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της, που θα οδηγήσουν σε εξελίξεις θετικότερες για εμάς» γιατί δημιουργεί καθεστώς διπλωματικής απομόνωσης. Μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Λίβυου ομολόγου του στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι μπορέσαμε «να καταλάβουμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά».

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος,δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε εκδοχή έκφρασης της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως είπε«τα σενάρια που εξετάζουμε είναι από το πιο αθώο μέχρι το πιο δύσκολο» εστιάζοντας στην ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και την ανάγκη εσωτερικής ομοψυχίας. Συμφώνησε όμως με τον Κώστα Τασούλα για την αρνητική επίδραση που έχει στην ίδια την Τουρκία, η εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας πως συσπειρώνει εναντίον της τα κράτη της γύρω περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Έκανε λόγο για πρακτικές νέο-οθωμανισμού από τον Ερντογάν επισημαίνοντας πως «οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτόν τον νέο-οθωμανικό επεκτατισμό είναι σφοδρές και έρχονται απ' όλα τα μήκη και πλάτη. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους παίκτες του διεθνούς συστήματος».

Ειδικά πάντως για την τελευταία αναφορά του, περί της διεθνούς κοινότητας, να επισημάνουμε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «ποντάρει» ιδιαίτερα στην όξυνση της στάσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας απέναντι στις Τουρκικές επιδιώξεις. Καθόλου τυχαίες άλλωστε οι επόμενες επίσημες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις