Σε αυτό το ερώτημα επιχειρείνα απαντήσειη έκθεση«Παλεύοντας για την ορατότητα – Γυναίκες Καλλιτέχνες στην Εθνική Πινακοθήκη πριν το 1919» που παρουσιάζεται στο Βερολίνο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την χρονιά που επιτράπηκε στις γυναίκες να σπουδάζουντην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου.

Ο Ραλφ Γκλάις, επικεφαλής της Παλαιάς Εθνικής Πινακοθήκης εξηγεί: «Ανατρέξαμε στις συλλογές μας και παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν έργα γυναικών καλλιτεχνών και πριν από αυτή την χρονολογία. Πώς απέκτησαν επάρκεια; Πώς κατάφεραν να βάλουν τα έργα τους στις συλλογές της Παλαιάς Εθνικής Πινακοθήκης; Και πώς θα εκτιμούσαμε αυτά τα έργα σήμερα;». Η έκθεση αφηγείται τον δύσκολο αγώνα των λίγων γυναικών που προσπάθησαν και κατάφεραν να βρουν την θέση τους στον ανδροκρατούμενο μέχρι τότε χώρο της τέχνης.

Η Ιβέτ Ντεσεγέ, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει ότιοι γυναίκες καλλιτέχνες του19ου αιώνασυνεταιρίζονταν και έφτιαχναν δικές τους επαγγελματικές ενώσεις, τις αποκαλούμενες ακαδημίες κυριών. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια μέσω και της τέχνης για την κατάκτηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ για τις περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνες το Παρίσι αποτέλεσε καταφύγιο αλλά και σημαντική καλλιτεχνική σκηνή. Το να κάνει έκθεση μια γυναίκα και μάλιστα να βρει αγοραστές για τα έργα της ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 60 ζωγραφικά έργα και γλυπτά στην διάρκεια ενάμιση αιώνα, φιλοτεχνημένα έως το 1919. Διάρκεια της έκθεσης:10 Οκτωβρίου 2019 έως8 Μαρτίου 2020, Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις