Συνέντευξη – ποταμός του Κυριάκου Μητσοτάκη:Αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στον Ιανουάριο, πρόεδρος Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής, εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και προσφυγή στην Χάγη, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες αλλά και αποτίμηση του έργου συγκεκριμένων υπουργών. Αυτές ήταν οι ειδήσεις από την εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα το Βήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το περίφημο περιστατικό αστυνομικής βίας στο Κουκάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως «αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος». Πρόσθεσε μάλιστα πως «στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο κανόνας ήταν τα “άλλα” περιστατικά. Ο κανόνας ήταν να πετάνε μολότοφ στα παιδιά των ΜΑΤ κάθε Παρασκευή. Καλώς συζητάμε και για το Κουκάκι. Ήδη η υπόθεση ερευνάται και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα δίνει στο θέμα τις αληθινές του διαστάσεις. Να μιλήσουμε, όμως, και για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ;»

Επισήμανε παράλληλα συνολικά για την δράση της αστυνομίας πως «είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Οι πολίτες το άκουσαν και μας εμπιστεύτηκαν γιατί ζητούν ασφάλεια στις γειτονιές τους. Και οι φοιτητές ζητούν να μην κάνουν κουμάντο οι τραμπούκοι στα πανεπιστήμια. Σε αυτό δεσμευτήκαμε ως αντιπολίτευση και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση».Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν».

Νέος εκλογικός νόμος με μπόνους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί στην Βουλή πρόταση για νέο εκλογικό νόμο. Όπως ενδεικτικά σημειώνει «εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος που θα επαναφέρει το μπόνους. ‘Όμως αυτό θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα».

Πρόεδρος ευρείας αποδοχής

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός με όσα είπε απομακρύνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά αφού σημειώνει πως προτιμά πρόσωπο που θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Και Χάγη και F-35

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εκτενή αναφορά και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βλέποντας στο βάθος του τούνελ προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χαρακτηριστικά τονίζει πως «ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην προοπτική της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα αεροσκάφη τύπου F-35 λέγοντας πως «θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35».

Κριτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στον θόρυβο που ξέσπασε με τους διορισμούς διοικητών στα νοσοκομεία. Επισημαίνει πως «με δική μου εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν ήδη από δεύτερο επίπεδο κρίσης και αντικαταστάθηκαν. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις ως προς την καταλληλότητα των στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πετύχουν. Κάποιοι στην πορεία ενδεχομένως να φανούν ανεπαρκείς -και τότε θα επαναξιολογηθούν και ίσως και να αλλάξουν». Οι δηλώσεις αυτές μπορούν κάλλιστα να εκληφθούν ως έμμεση κριτική στον αρμόδιο για τα θέματα αυτά υπουργό Υγείας, τον Βασίλη Κικίλια.

Απεργίες – διαδηλώσεις

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανήγγειλε αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και την προώθηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Όπως χαρακτηριστικά λέει «πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών: και του υπαλλήλου που θέλει να πάει στη δουλειά του, και του μαγαζάτορα που θέλει να πουλήσει τα προϊόντα του, και της μαμάς που θέλ ει να πάει βόλτα το παιδί της. Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο. Εξίσου, συνεπώς, θα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται. Με κανόνες. Γιατί η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες. Και κανόνες θα υπάρχουν και στο πλαίσιο των οργανωμένων διαμαρτυριών».Επίσης τονίζει πως «ο νόμος περί απεργιών έρχεται από το 1982, είναι ο 1264. Θα εκσυγχρονιστεί, θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο. Θεωρώ, όμως, ότι αυτές οι συζητήσεις και ο τρόπος που διεξάγονται ανήκουν στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις