Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Στην κυκλοφορία δόθηκε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η νέα εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας που είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της έντονης χιονόπτωσηςπροκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία για τουλάχιστον 3,5 ώρεςσε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και ερωτήματα και οργή για την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής και της Κοινοπραξίας που διαχειρίζεται την εθνική οδό. Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οπότε κινούνται και αυτά κανονικά στην οδό.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που βρίσκεται στο σημείο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, περίπου στις 9.30 το βράδυ αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.Ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση. Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.

Διαβάστε: Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας – Νιφάδες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας [vid, pics]


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Χαρακτηριστικές οι εικόνες με αυτοκίνητα να είναι κολλημένα μέσα στο χιόνι και τους οδηγούς να μην μπορούν κρύψουν τον εκνευρισμό τους για την ταλαιπωρία που ζουν. Όσοι ταξίδευαν προς Λαμία πλέον κάνουν αναστροφή προς Αθήνα. Ακόμα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα οποία έσπευσαν για να βοήθεια εγκλωβίστηκαν στις ουρές. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και στους οδηγούς που υποστηρίζουν ότι ειδοποιήθηκαν αργά. Όπως αναφέρουν δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση ότι κλείνει η εθνική οδός με αποτέλεσμα τις εικόνες που όλοι είδαμε με τις ουρές χιλιομέτρων.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο κ. Ευάγγελος Ζιαζιάς είναι ένας από τους εγκλωβισμένους οδηγους στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς την Αθήνα. Ο ίδιος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και σχολίασε πως η κατάσταση είναι τραγική. «Βρισκόμαστε στον κεντρικότερο δρόμο της χώρας μας, 40 χλμ. από την προωτεύουσα της χώρας μας και είμαστε εγκαταλελλειμμένοι εδώ και 4,5 ώρες μέσα στο χιόνι, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία προσπάθεια από ότι έχουμε αντιληφθεί όλοι όσοι είμαστε εγκλωβισμένοι, να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε και να φύγουμε», αναφέρει.«Εγώ απεγκλωβίστηκα από τον κόμβο προς Ωρωπό… Ο απεγκλωβισμός μου έγινε περίπου μετά από πέντε ώρες. Είμαστε τέσσερις λωρίδες ο ένας δίπλα στον άλλο, φανταστείτε πόσα αυτοκίνητα. Με ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που μετά από μερικές ώρες άρχισαν να κλαίνε και να δυσανασχετούν. Είναι τραγική η κατάσταση, δεν θέλω να υπερβάλλω. Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα, στην πρώτη κακοκαιρία που έγινε στον τόπο μας φάνηκαν να είναι τόσο ανίκανοι να μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Λυπάμαι πάρα πολύ», σχολιάζει απογοητευμένος ο κ. Ζιαζιάς.Καταγγέλλει ότι δεν ήρθε κανείς υπεύθυνος και δεν είχε καμία ενημέρωση, παρά μόνο ρωτούσε ο ένας οδηγός τον άλλο.

Η κ. Ειρήνη Χατζησταυροπούλου ήταν εγκλωβισμένη για πάνω από 3 ώρες και όπως ανέφερε «είναι κρίμα από τον Θεό αυτή η ταλαιπωρία. Είδαμε αυτοκίνητα που έμειναν στον δρόμο για δύο πόντους χιόνι. Δεν υπήρχε λόγος να βάλουν αλυσίδα από Χαλκίδα και μετά, το χιόνι δεν ήταν πάνω από πέντε πόντους. Δεν είχαμε καμία ειδοποίηση, προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με την τροχαία Καπανδριτίου και ήταν συνέχεια κατειλημμένο. Σε λιγότερο από 500 μέτρα αφότου βγήκαμε στην εθνική οδό σταματήσαμε Κάποια αυτοκίνητα έμειναν είτε από ηλεκτρολογικά προβλήματα είτε ή από βενζίνη, γιατί δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι τέτοιο, δεν μπορείς να προβλέψεις ότι θα μείνεις τέσσερις ώρες στην εθνική οδό. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος θα τους βοηθήσει;».


Δείτε το σχετικό βίντεο


H διακοπή κυκλοφορίας προκάλεσε τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, με τους εκνευρισμένους οδηγούς και τους επιβαίνοντες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι περιμένοντας τις υποδείξεις της Τροχαίας για αναστροφή.To μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν μπορούσαν να παρέμβουν καθώς και αυτά ήταν εγκλωβισμένα και οδηγοί καταγγέλλουν ότι παραμένουν ακίνητοι πάνω από δύο ώρες στο σημείο, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση αλλά και βοήθεια για το πώς θα ξεμπλοκαριστούν.Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις,ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε «απροετοίμαστος», ενώ ο περίφημος ιδιωτικός τομέας δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μόνο αυξήσεις στα διόδια είναι ικανός να διεκδικεί.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετέβη εκτάκτωςμαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Καραγιάννη στις Αφίδνες στο σημείο λίγο μετά τα διόδια όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.Σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης όσο το δυνατόν συντομότερα και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, οΠεριφερειάρχης Αττικής ΓιώργοςΠατούληςζήτησε ο από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Νέα Οδός» ναεντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την άμεση διάνοιξη της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από το ύψος διοδίων στις Αφίδνες και στα δύο ρεύματα, μετά την ταλαιπωρία των οδηγών, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κοινοπραξίας στην περιοχή βρίσκονται ήδη 80 εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ για τη διευκόλυνση των οδηγών γίνονται συνεχείς εκτροπές της κυκλοφορίας.Στο πλαίσιο αυτό και για την συντομότερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας η Περιφέρεια Αττικής, συνέδραμε στο έργο αποστέλλοντας εκχιονιστικά μηχανήματα στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα, παρότι έχει στην ευθύνη της το τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου μόνο μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης.Με αφορμή το συμβάν, ο κ Πατούλης επισήμανε, ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και σε περιοχές που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της».Στο μεταξύ συνεργεία της Περιφέρειας συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα.


Η διακοπή της κυκλοφορίας

«Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλίκης& Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα».Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Νέα Οδός» σημειώνοντας ότι «για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα».Η εταιρεία παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Νωρίτερα, είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία φορτηγών και λεωφορείων και στα δυο ρεύματα της εθνικής οδού,από την περιοχή των διοδίων στις Αφίδνες μέχρι την Τραγάνα της Φθιώτιδας. Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.Πάνω από 20 λεωφορεία νωρίτερα ακινητοποιήθηκαν στο τμήμα της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.Από αυτά, 5 λεωφορεία βρίσκονταν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλα 15 στην περιοχή της Λαμίας.Πρόκειται για λεωφορεία που βρέθηκαν στην εθνική οδό πριν δοθεί εντολή με την οποία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Από το πρωί τα λεωφορεία ήταν πολύ περισσότερα όμως στο μεσοδιάστημα οι αστυνομικοί μπόρεσαν να κατευθύνουν – με συνοδεία εκχιονιστικών- προς την Αθήνα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά σε περιόδους όπου υπήρχε η ύφεση της χιονόπτωσης.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Η αστυνομία ακινητοποίησε εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.Ουρές ακινητοποιημένων αυτοκινήτων έχουν δημιουργηθεί επί της Νέας Οδού καθώς αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες, που βρίσκονται στην περιοχή, ακινητοποιούνται σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας. Ως αποτέλεσμα οι οδηγοί προσπαθούν να τοποθετήσουν τις αλυσίδες επί τόπου, με την κυκλοφορία να μπλοκάρεται. Η Τροχαία προχωράκατά διαστήματα σε τεχνητές ανασχέσεις της Κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Νέας Οδού που καθαρίζουν το δρόμο ενώ δεν επιτρέπει στους οδηγούς να προχωρήσουν χωρίς αλυσίδες.Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στον παράδρομο της Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, εγκλωβίστηκαν οδηγοί λόγω υδάτων, ενώ αναφορές έκαναν λόγο πως κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων οδηγών δεν έχει προσδιοριστεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο.Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας στηΜαλακάσα, την Υλίκη αλλά και το Μαρτίνο έδιναν από ταξημερώματα τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και της Νέας Οδού.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Δευτέρας, διακόπηκε λόγω της έντονης χιονόπτωσης, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το σημείο του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, διακόπηκελόγω της κακοκαιρίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.


Εγκλωβισμένος στα Σκούρτα Βοιωτίας

Συναγερμός έχει σημάνει για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας καθώς ενημερώθηκαν ότι ένα άτομο, 20 ετών περίπου, είναι εγκλωβισμένο σε περιοχή κοντά στα Σκούρτα της Βοιωτίας.Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς οχήματα της πυροσβεστικής κατευθύνονται στην περιοχή. Ενδεχομένως να χρειαστούν ερπυστριοφόρα μηχανήματα για να ανοίξουν διάβαση και να φτάσουν σε κοντινό σημείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις