Μόρια: Περίπου 200 αιτούντες άσυλο, Αφγανικής καταγωγής, κατέλαβαν και έκλεισαν σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, τον κεντρικό δρόμο Μόριας – Λάρσου, στην κεντρική είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας. Όπως ανέφεραν, η κινητοποίησή τους γίνεται γιατί διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δυνάμεις της Αστυνομίας διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με τους αιτούντες άσυλο το άνοιγμα του δρόμου.

Ο νέος «οικισμός» που έχει αναπτυχθεί αριστερά της εισόδου του Κέντρου Υποδοχής δεν έχει καθόλου ηλεκτροδότηση. Ενώ όπως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «stonisi.gr», το ηλεκτρικό ρεύμα δεν φτάνει για τους 18.604 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ. Φτάνει για τους 6.000 που μένουν εντός του ΚΥΤ (σ.σ. σε χωρητικότητα για 2.800 ανθρώπους!) και για κάποιους ακόμα απ’ έξω. Αλλά για τους νεοεισερχόμενους που στήνουν μόνοι τους τις σκηνές τους με το που φτάσουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση δεν προβλέπεται. Στα εφτά οικόπεδα- χωράφια ιδιωτών που έχουν καταπατηθεί, χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ρεύματος και θέρμανσης μέσα στον χειμώνα.

Μόρια: 200 μετανάστες έκλεισαν τον δρόμο, διαπραγματεύσεις με την αστυνομία

Οδοιπορικό: Χριστούγεννα στη Μόρια

Η άλλη πλευρά των Χριστουγέννων αποτυπώνεται σε ένα οδοιπορικό στη Μόρια ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου. Η ιστοσελίδα «Στο Νησί» βρέθηκε στον καταυλισμό, με τον φωτογραφικό φακό του Knut Bry να καταγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα των προσφύγων μία μέρα όπου ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει αμέριμνα στη θαλπωρή του σπιτιού του.

Την παραμονή των Χριστουγέννων 101 άτομα έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια στις ακτές της Εφταλούς και του Κόρακα. Οι νεοεισερχόμενοι έρχονται να προστεθούν στο ΚΥΤ Μόριας, που έχει φτάσει να αριθμεί 18.728 αιτούντες άσυλο. Ενώ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισήμως μπορεί να χωρέσει 2.840 άτομα, ο αριθμός έχει υπερπολλαπλασιαστεί προ πολλού με το ΚΥΤ Μόριας να έχει ταυτιστεί με το χάος και τη λάσπη.

Τόνοι χρημάτων που έχουν εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάθηκαν στη λάσπη, μια κατάσταση αδιέξοδη που έγινε συνήθεια και ελάχιστοι ασχολούνται. Αυτό είναι το φόντο για τα φετινά Χριστούγεννα στο ΚΥΤ Μόριας. Οι «παλιότεροι» που περιμένουν μήνες για να εξεταστεί το αίτημά τους, προσπαθούν να τα κουτσοβολεύουν, κάποιοι φεύγουν από νωρίς με τα λεωφορεία για την πόλη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις λάσπες και τα σκουπίδια.

Κάποιοι που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, ψάχνουν εδώ και εκεί τι θα βρουν να ενισχύσουν τη σκηνή τους για να βγάλουν ακόμα ένα βράδυ από τα ατέλειωτα που ξέρουν ότι θα περάσουν εκεί. Οι νεοεισερχόμενοι βιώνουν τη χειρότερη φρίκη. Κατασκευάζουν μόνοι τους τις σκηνές, δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν το απαραίτητο προσωπικό για να τους υποδείξει. Κάποιοι δεν έχουν ούτε ρούχα να φορέσουν. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν ούτε φαγητό.Τα Χριστούγεννα της λάσπης, της δήθεν αποσυμφόρησης, των εξαγγελιών και του χάους.