Λέσβος πρόσφυγες: Συνολικά 123 άτομα έφθασαν στις ακτές της Λέσβου με τρεις βάρκες, αμέσως μετά την είσοδο της νέας χρονιάς. Άλλοι 134 είχαν έρθει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Συνολικά τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, σε ακτές των νησιών έφθασαν 5.247 άτομα. Από αυτά 3.681 ήρθαν στη Λέσβο, 688 στη Χίο και 878 στη Σάμο.

mutilini-3-barkes-me-123-prosfuges-me-tin-eisodo-tis-neas-xronias

Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι οι κατάλληλες. Στη Μόρια οι γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλέον τέσσερις στο ΚΥΤ, αλλά δεν παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Η εργασία τους είναι γραφειοκρατική και σχετίζεται με την αναγνώριση της ευαλωτότητας. Οι εργαζόμενοι από τα κοινωφελή προγράμματα έχουν συρρικνωθεί από 286 σε 155, ενώ αναμένεται από τον Νοέμβριο η ανανέωση των συμβάσεων. Με περισσότερο προσωπικό θα γίνονται πιο γρήγορα οι μεταφορές στην ενδοχώρα, εξηγούν οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη οι αφίξεις συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς. «Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να στήσουν έξω σκηνές οι νεοεισερχόμενοι. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι για 2.800 άτομα και μένουν ήδη 6.000», λένε οι εργαζόμενοι.