Κατερίνα Νοτοπούλου: Την αναζητήσαμε στη Σαλονίκη -όχι ξημερώματα-,την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών. Θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντάένα νέο γυναικείο πρόσωπο του κοινοβουλίου,για το οποίο πολλά αντικρουόμενα είχαμε διαβάσει και ακούσει. Αν και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα, η συνάντηση έγινε τελικά… ξημερώματα. Για να είμαστε ειλικρινείς έγινεγύρωστα μεσάνυχτα διότι τότε"είναι οι πιο ήρεμες οι ώρεςκι φιλικές οι κουβέντες, θα δείτε". Η συνάντηση έγινε στο loby του ξενοδοχείου μας. Πρόσχαρη μεν αλλά χωρίς διάθεση για φωτογραφίες. Το δεχτήκαμε αλλά ανταλλάξαμε την αποδοχήζητώνταςμίαφωτό που δεν έχει κυκλοφορήσει.

Κυρία Νοτοπούλου οι χιλιάδες ψήφοι που λάβατε στις εθνικές εκλογές σας εκτίναξαν στη Νο1 θέση σε σταυρό προτίμησης στη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα είναι: τι χρειάζεται για να… σταυρωθεί κάποιος;
Κουράγιο!Τελικά κάθε προεκλογική μάχη είναι ένα είδος… σταυροφορίας. Αναμετριέσαι με πολλά και δεν είναι όλα ευχάριστα. Πάντως μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο. Αυτό που συμπέρανακατά την προεκλογική περίοδο ως υποψήφια δήμαρχος αλλά και ως υποψήφια για την εθνική βουλή, είναι ότι έχεις δύο δρόμους να βαδίσεις. Ή αυτόν που λέγεται ΜΜΕ και στήριξη από εύρωστες οικονομικές δυνάμεις ή πορεία προς την κοινωνία. Όσο με αφορά έχτισα σχέσεις αληθινές με τους ανθρώπους της πόλης και εργάστηκα σκληρά τα προηγούμενα χρόνια.H Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου, κουράστηκα, αλλά απόλαυσα τη διαδρομή. Και η εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι συντοπίτες μου ήταν μεγάλη επιβράβευση.Συγκινήθηκα πολύ εκείνο το σκληρό βράδυ των αποτελεσμάτων.Εντάξει, δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι δεν ασχολήθηκαν μαζί σας τα ΜΜΕ.
Καλά τώρα… να σε κάψω Γιάννη μου, να σε αλείψω μέλι. (-)ισμός με το κουτάλι, ειρωνεία και μηδέν πολιτική συμπεριφορά. Οι γυναίκες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, υφιστάμεθα ένα σωρό παράλογους σχολιασμούς. Δεν μας φτάνει που ζούμε σε πατριαρχική κοινωνία έχουμε και τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ. Δεν προσπερνώ ότι υπήρξαν δημοσιογράφοι οι οποίοι με αντιμετώπισαν με σοβαρότητα. Κάθε άλλο, αλλά κυριάρχησαν τα μη σοβαρά σχόλια μαζί με τα πληρωμένα τρολ σταsocialmedia.

Η βουλευτική σας καριέρα ξεκίνησε με ένα δημόσιο σαρδάμ, που έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιείται πλέον το σαρδάμ σαςαντί του ορθού συλλαβισμού.
Ναι! Το περίφημο «τσέο». Κοιτάξτε, όλοι θέλουμε να μας θυμούνται για τις σοφές μας κουβέντες κι όχι για τις γκάφες μας. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στεναχωρήθηκα διότι δεν ήταν λάθος από άγνοια. Αναρωτιόμουν συνέχεια «πως μου ήρθε;» Ε, μου ήρθε! Μετά συμφιλιώθηκα με το συμβάν. Μακάρι οι γκάφες όλων των πολιτικών να είναι έτσι ανθρώπινες. Άλλο να κάνεις «λάθος» και να λες «αποφοίτησα από τοColumbia» κι άλλο να λες τοCEO, «Τσέο».Θέλω να μιλήσουμε για τη δημόσια εικόνα των βουλευτίνων του κόμματος σας. Έχουνσχολιαστεί αρκετές φορές.
Άλλο προσφιλές θέμα! Βλέπετε εμείς οι γυναίκες της Αριστεράς, για ανθρώπους σαν την κυρία Πιπιλή λόγου χάρη, χαλάμε εμφανισιακά τοimageτων κοινοβουλευτικών εδράνων. Αντιλαμβάνομαι ότι ενδόμυχα μας θεωρούν «ταγάρια» ή «λιγότερο ταγάρια». Λες και το εκλογικό σώμα, το μετρό, οι δρόμοι, οι χώροι εργασίας είναι γεμάτοι από γυναίκες που βγήκαν από salon de coiffure και επώνυμες μπουτίκ και όχι από γυναίκες που τρέχουν να τα προλάβουν όλα….

Μην είστε τόσο αυστηρή, δεν είναι κακό μία γυναίκα να είναι περιποιημένη και να ντύνεται σωστά. Κι εσείς είστε ιδιαίτεραεπιμελής στη δημόσια εικόνα σας.
Κάθε άνθρωπος φορά το ρούχο που διαθέτει ήείναι του γούστου του. Αλλά δεν θα κριθεί από αυτό.Όσο με αφορά, δεν άλλαξα τον ενδυματολογικό μου κώδικα ούτε όταν εντάχθηκα στο Σύριζα, ούτε όταν έγινα δημόσιο πρόσωπο. Απλά μεγαλώνω. Είμαι από τη Θεσσαλονίκη κι οι γυναίκες της πόλης μου, χαιρόμαστε να φροντίζουμε την εμφάνισή μας. Όχι από καθωσπρεπισμό αλλά από μεράκι.Δεν ανακάλυψα το κομμωτήριο όταν έγινα διευθύντρια τουγραφείου Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη όπως γράφανε.

Επιμένω όμως πως δεν είναι lifestyle η πολιτική. Η πολιτική είναι να υπερασπίζεσαι τον Άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ανάγκες των πολλών. Για μένα τουλάχιστον αυτό είναι. Ούτε τα ράσα κάνουν τον παππά. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, η λαϊκή σοφία το λέει. Ας το θυμίσει λοιπόνκάποιος στον νυν πρωθυπουργό,που όρισε τι εστί μεσαία τάξη με βάση το ρουχισμό της!Ανατρέχοντας σε παλαιότερες συνεντεύξεις σας, διακρίνω τώρα μια αισθητή χειραφέτηση.
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που στήριζε πολύ ο ένας τον άλλον, ήταν ένα στοργικό και ευγενές περιβάλλον. Μάθαμε να αγαπάμε τη γνώση και την προσπάθεια. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για την αντιπαλότητα και την ανθρωποφαγία που συνάντησα όταν έγινα ενεργό μέλος της κοινωνίας. Όπως δεν ήμουν προετοιμασμένη για το αυτοάνοσό μου που μου στέρησε την ακοή. Αποδείχθηκε πως έχουμε δυνάμεις και προσαρμοστικότητα. Αν έχω να στείλω μία προτροπή στις γυναίκες είναι να μην υποτιμούν τις εσωτερικές τους δυνάμεις. Διαθέτουμε απεριόριστες, αρκεί να τις απελευθερώσουμε.

Πως επηρέασε η απώλεια ακοής την καθημερινότητά σας.
Πολύ και σε πολλούς τομείς.Χρειάζεται διπλή προσπάθεια για να αντιληφθώ και να επικοινωνήσω. Άρα επιφέρει διπλή κούραση. Ειδικά στη δική μου καθημερινότητα που η επικοινωνία είναι το Α και το Ω. Για παράδειγμα, εσείς ξέρετε πως μετρά ο χρόνος σε μία τηλεοπτική εμφάνιση, οπότε καταλαβαίνετε. Όμως εκείνο που επηρέασε καθοριστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τη ζωή. Από μικρή θεωρούσα ότι έπρεπε όλα να τα κάνω τέλεια. Οι σχολικές επιδόσεις, οι πανεπιστημιακές σπουδές, οι πολιτικές μου δραστηριότητες… να είμαι πάντα επιμελής. Μετά το συμβάν εννόησα ότι η ζωή είναι όμορφη και αληθινή μετις ατέλειεςκαι τα ψεγάδιάτης. Με τις δυσκολίες της.Με πληροφόρησανότι στην Αθήνα η συνοδεία φύλαξης που ορίζει το κράτος στους βουλευτές, είναι γυναίκα αστυνομικός.
Για να ‘χω το κεφάλι μου ήσυχο. Κατανοεί τι της λέω. Κι εγώ με τη σειρά μου κατανοώ αυτήν.

Κυρία Νοτοπούλου είστε πολιτικός καριέρας;
Ανατριχιάζω λίγο με τη διατύπωση αυτή δε σας κρύβω. Η πολιτική δεν είναι καριέρα, είναι η ίδια η ζωή… Πέραν αυτού είμαι πολύ νέα ακόμα για να διατυπώνω διδάγματα και ρητά, αλλά επιτρέψατέ μου να πω αυτό που εμπέδωσα νωρίς και με βίαιο τρόπο. Συμβόλαιο με το μέλλον ουδείς έκανε. Με αυτή την έννοια ζω αυτό που μου συμβαίνει. Με τα στραβά του και τα καλά του.Η μητρότητα είναι στα σχέδια σας;
Η μητρότητα δεν είναι project προς υλοποίηση, είναι κάτι πολύ ανώτερο. Μπορεί να μην πιστεύω στο αφήγημα του "βιολογικού ρολογιού", όμως η επιθυμία μου για παιδί, ναι υπάρχει. Έχω ωραίες και τρυφερές παραστάσεις από τη δική μου οικογένεια, ως παιδί,κι αυτή η εμπειρία με προδιαθέτει θετικά.

Τι λέει το άμεσο πρόγραμμά σας;
…Να σας καληνυχτίσω και να πάω κι εγώ για ύπνο. Ξημερώσαμε.

Ευχαριστούμε για την κουβέντα. Θέλετε να μας προτείνετε την επόμενη κυρία, πολιτικό, από την οποία να ζητήσουμε συνέντευξη;
Την επόμενη…; Την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ίσως;

Ωραία! Θα το προσπαθήσουμε. Σας ευχαριστούμε!