Λέσβος μετανάστες: «Η Μόρια καίγεται», λέει ο Περιφερειάρχης [vid]

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έξω από την εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία
Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έξω από την εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία

Λέσβος μετανάστες: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία στη Μόρια ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής. «Κανένας υπουργός δεν έρχεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Λέσβος μετανάστες: Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μετέδωσε το lesvospost.com, μετανάστες, αφού λεηλάτησαν την οικία, στη συνέχεια την πυρπόλησαν καταστρέφοντας την ολοσχερώς. Η φωτιά κατασβέστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική και ευτυχώς δεν απειλήθηκαν γειτονικές κατοικίες. Στο σημείο έφτασε αμέσως και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ανέβασε και σχετικές φωτογραφίες από την οικία σχολιάζοντας με την φράση: "Η Μόρια καίγεται".

Εξάλλου, ο κ. Μουτζούρης μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, «κανένας υπουργός δεν έρχεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνουμε περιφέρεια προσφύγων». Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει ένα γκέτο». Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, «η κατάσταση έχει εγκαταλειφθεί και το σχέδιο αλλάζει κάθε εβδομάδα, δεν υπάρχει σχέδιο» είπε σε υψηλούς τόνους και κάλεσε τους υπουργούς «να φύγουν από τα γραφεία τους και να έρθουν στο Αιγαίο», καθώς όπως είπε «καταλύεται το κράτος».

Δείτε όσα είπε ο κ. Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο σημείο, όπου ξέσπασε φωτιά στη Μόρια

Η ανάρτηση του κ. Μουτζούρη 

Εντός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται το πρόβλημα
Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την κατάσταση του νησιού δυστυχώς ουδόλως βοηθά και συμβάλει να λυθεί το πρόβλημα. Μιλά «Κατάλυση του κράτους στη Λέσβο», «αλλοίωση της πατρίδας», κάλεσμα στους πολίτες «να πάρουμε μόνοι μας τα πράγματα στα χέρια μας», έστω και στα πλαίσια του νόμου (όπως διευκρίνισε…) Κατά τίνος καλεί τον λαό της Λέσβου ο κύριος Μουτζούρης να στραφεί; Κατά των αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας γενικότερα; Κατά του κυρίου Στεφανή; Κατά του κόμματος που κυβερνά; Κατά της πτέρυγας Σαμαρά; Κατά των Μητσοτακικών;

Το εύλογο ερώτημα των πολιτών είναι: «Ποιός εμποδίζει την αποσυμφόρηση της Λέσβου;» Δυστυχώς στη Λέσβο ισχύει η λαϊκή ρήση «όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βουβάλια». Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ν.Δ. αποτελείται από δύο μεγάλες τάσεις: αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκης και του Αντώνη Σαμαρά [και κάποιες μικρότερες κάποια μικρότερα, του Καραμανλή κ.λπ.]. Οι κύριοι Μουτζούρης και Αθανασίου πρόκεινται και υποστηρίζονται από την πτέρυγα Σαμαρά. Οι θέσεις της πτέρυγας αυτής είναι ξενοφοβικές, εθνικιστικές, ακραία αντιμεταναστευτικές. [Ο Αντώνης Σαμαράς πλέον αναφέρεται επισήμως σε λαθρομετανάστες]. 
Κατ’ επέκταση η διασπορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος για τους υπόλοιπους βουλευτές της πτέρυγας αυτής. Με απλά λόγια: Κρατούν το πρόβλημα στα όρια των νησιών του Αιγαίου προκειμένου να διασώσουν τους υπόλοιπους ακραίους βουλευτές τους και το πολιτικό τους κύρος στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Εδώ προκύπτει το ερώτημα: η πτέρυγα του κ Μητσοτάκη πόσο πρόθυμη είναι να συμπαρασταθεί σε έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη που στέρησε ψήφους από την επίσημη υποψήφια της ΝΔ; Πόσο πρόθυμη είναι να συμπαρασταθεί στο βουλευτή και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά; Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη της ότι ανησυχεί για την επέκταση του προσφυγικού στην υπόλοιπη Ελλάδα και τη φθορά που προκαλεί στην κυβέρνηση. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας επικροτεί την επιλογή της απομόνωσης των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου και του περιορισμού των προσφύγων στα νησιά αυτά, γεγονός που αποφέρει και στις δύο πτέρυγες της ΝΔ μεγάλο πολιτικό όφελος.

Το δια ταύτα λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση αποσυμφόρησης του νήσου Λέσβου. Διότι εκτός από το γεγονός ότι σηκώνει το μεγάλο βάρος του προσφυγικού, έχει μεταβληθεί σε μιά πολιτική αρένα των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.  Οι Λέσβιοι εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία ως φαίνεται πατούν σε πολλές βάρκες. Ήρθε η ώρα να βάλουν προτεραιότητες και να αποφασίσουν τι θα υπερασπιστούν: τον τόπο τους, το κόμμα τους ή την πολιτική τους καριέρα;


27.148 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο το 2019 - 73% Αφγανοί στη Μόρια
Συνολικά 27.148 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο το 2019. Στη Χίο τον περασμένο χρόνο πέρασαν 8.076 άτομα και στη Σάμο 10.802. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, πέρασαν 46.026 άτομα.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο το 2019 όπου πέρασαν σχεδόν διπλάσιοι από το 2018 (ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τους 14.906). Το 2017 στις ακτές του νησιού είχα φτάσει 13.406 αιτούντες άσυλο. Από τους αφιχθέντες στη Λέσβο, σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας μετακινήθηκαν 8.089 άτομα το 2017, 14.135 το 2018 και 13.406 το 2019.

Στον καταυλισμό στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα γύρω κτήματα στη Μόρια της Λέσβου διαμένουν σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2020, 18.747 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι κατά δήλωσή τους ή αποδεδειγμένα. Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ, το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών.

Η καταγωγή των διαμενόντων στη Μόρια είναι 73% Αφγανοί, 12% Σύριοι και 5% Σομαλοί. Το υπόλοιπο 10% έχει καταγωγή από διάφορες χώρες, κυρίως αφρικανικές. Ας σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2019 σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας επιστράφηκαν από τη Λέσβο 48 άτομα. «Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί το ΚΥΤ της Λέσβου που φέτος υποδέχθηκε και περιέθαλψε περισσότερους από 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι ότι τα ίδιο διάστημα, στην Ιταλία υποδέχθηκαν συνολικά μόλις 11.000 άτομα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή, υποδιοικητής του ΚΥΤ της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία.