Η τελετήαπονομής των Χρυσών Σφαιρώνμας εντυπωσιάζειμε τις όμορφες γυναικείες παρουσίες στο κόκκινο χαλί, τιςσχεδιασμένες για τη συγκεκριμένη βραδιάτουαλέτες, τα εντυπωσιακά χτενίσματα. Φαίνεται όμως ότι αυτόείναι και το μόνο που θέλουν να θυμόμαστε από τις γυναικείες παρουσίες.Τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι ηΈνωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου(Hollywood Foreign Press Association) δεν έχει υποδείξει γυναίκα κινηματογραφίστρια γιατην κατηγορία «ΚαλύτεροςΣκηνοθέτης» από την εποχή τηςAva DuVernay για το Selma το 2015 (η ταινία είχε τέσσερις υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Ηθοποιού και κέρδισε για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι).

(ΗAva DuVernay)

Η ιστορία αυτή είχε πάρει έκταση και πριν λίγα χρόνια όταν το επεσήμανε ηNatalie Portman επί σκηνής κατά τη διάρκεια της τελετής το 2018.Αναγγέλλοντας τους υποψηφίους για την κατηγορία του Καλύτερου Σκηνοθέτημαζί με τον Ron Howard, η Portman έκανετην υπενθύμιση ότι οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις μεγαλύτερες κατηγορίες των βραβείων. «Και εδώ είναι οι υποψήφιοιμόνο άνδρες της κατηγορίας», ανέφερε, προτού διαβάσει τα ονόματα των ανδρών που έχουν οριστεί.Βέβαια, ακόμα και αυτό το σχόλιο δεν είχεκαμία επίδραση όπως φαίνεται στις ψήφους και τις επιλογές της Ένωσης.

Παρά τις υποψηφιότητες ταινιών που απευθύνονται σε γυναίκες σε άλλες κατηγορίες (The FarewellandPortrait of a Lady on Firefor Foreign Language film;A Beautiful Day in the Neighborhood,Booksmart,Harriet,Hustlers,Late Night, andLittle Women) καμία γυναίκα δεν είναι υποψήφια στην κατηγορία Best Director.Ακόμη χειρότερα, οι ιστορίες των γυναικών υποβιβάζονται σε βραβεία για ερμηνείες σε διάφορες κατηγορίες. Από τους 20 υποψηφίους κινηματογραφικών ταινιών (συμπεριλαμβανομένης της Ξενόγλωσσης Ταινίας και Animated), μόνο τρεις επικεντρώνονται στην αφήγηση ιστοριών αποκλειστικά από την οπτική γωνία μιαςγυναίκας:The Farewell, Frozen 2, και το Portrait of a Lady on Fire. Αυτό είναι ένα ασήμαντο 15%.

Οι κινητοποιήσεις των γυναικώνηθοποιών και σκηνοθέτιδων στονλαμπερόκόσμο του Hollywood για καλύτερες συνθήκες και ίσους μισθούς με τους άντρες συναδέλφους τους φαίνεται ότι δεν έχουν πιάσει τόπο. Εν έτη 2020 στην αρχή τηςνέας δεκαετίας φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ ότι η ισότητα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις