Μητσοτάκης ΗΠΑ: Στις ΗΠΑ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκηςόπουξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή τουαπό την Φλόριντα κιέδωσε το «παρών» σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, πριν την Τρίτη, οπότε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την πρώτη ημέρασυναντήθηκε με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκ,Χρυσόστομο Αλαχούζοκαιτο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων τωνΗΠΑ,Γκας Μπιλαράκις, ενώ συνομίλησε με πολλούς απόδημους.Στη συνέχεια έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας «Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου – από τηνΓαλλία,την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο – καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Και όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σήμερα θα παραβρεθεί στην θείαλειτουργία των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκ και αργότερα θα πάει στο αγιασμό των υδάτων, στην "Κάλυμνο των ΗΠΑ", όπως είναι γνωστή η περιοχή καθώς είναι ένα πανέμορφο μέρος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που αναδείχθηκε σε παγκόσμια πρωτεύουσα των σφουγγαριών τη χρυσή εποχή της σπογγαλιείας και σήμερα ανθεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Από το 1905 όταν στην περιοχή βρέθηκε ο Γιάννης Κόκκορης με καταγωγή από το Λεωνίδιο, ο οποίος δίδαξε στους ντόπιους την τεχνική συλλογής των σπόγγων και την εκμετάλλευσή τους, πολλοί Έλληνες, μόλις ανακαλύφθηκε ο υποθαλάσσιος πλούτος κατέφτασαν από την Αίγινα και την Ύδρα κι έτσι γρήγορα ο αριθμός των Ελλήνων πολλαπλασιάστηκε προερχόμενοι από την Κάλυμνο, τη Σύμη και τη Χάλκη.

Διαβάστε:Μητσοτάκης ΗΠΑ: Η Τουρκία να καταλάβει ότι είναι απομονωμένη [vid, pic]

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και το 1950 το Tarpon Springs κάλυπτε σχεδόν τη μισή ζήτηση των ΗΠΑ σε σφουγγάρια, μετατρέποντας τη μικρή πόλη σε παγκόσμια πρωτεύουσα των σφουγγαριών με συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων. Μια κρίσιμη καμπή όμως τη δεκαετία του 1950 ανέκοψε προσωρινά αυτή την ανοδική πορεία με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί σημαντικά. Τότε, πολλοί αναζήτησαν διέξοδο στην αλιεία.Σήμερα, η ελληνική κοινότητα εκεί είναι μια από τις πιο οργανωμένες του εξωτερικού και πρόσφατα εξέλεξε δήμαρχο έναν Έλληνα γεννημένο στην Κάλυμνο, τον κ.Χρυσόστομο Αλαχούζο.