Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως «Μανταλένα» βουτάει στα νερά της Αντιπάρου, εκεί είναι γυρισμένη η ταινία, μετά από μηχανορραφία που στήθηκε με τον παπά του χωριού (Παντελής Ζερβός) για να θεωρηθεί από το χωριόευλογημένη… Από τότε πολλές γυναίκες έχουν βουτήξει στα παγωμένα νεράλιμνών, ποταμών και θαλασσών για να αποδείξουν ότι η ανέλκυση του σταυρού σύμφωνα με το έθιμο την ημέρα των Φώτων, δεν είναι ανδρικό προνόμιο.

Φέτος, η Ευριδίκη Λουκοπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα που πιάνει τον σταυρό στη Ναύπακτο, κολυμπώντας πιο γρήγορα από όλους, φτάνοντας πρώτη στον σταυρό.

(video από τον ιστότοπο npress.gr)

Δεν είναι φυσικά η μόνη. Το 2019 ηΒάσω Αχλαδιανάκη έβγαλε το σταυρό από τη θάλασσα στο Φόδελε της Κρήτης και δέχθηκε ευχές. Το 2018στο λιμανάκι του Πλατανιά, ένα ακόμα κορίτσι, η Μαρία Βαρουξάκη, έπεσε στα παγωμένα νερά για να πιάσει τον Σταυρό, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων. Αλλά και στο Δήλεσι την ίδια χρονιά μια γυναίκα με τσάντα και το σακάκι της κατάφερε να πιάσει τον σταυρό!

(Βάσω Αχλαδιανάκη)

(Μαρία Βαρουξάκη)

(Δήλεσι 2018)

Αλλά και η 17χρονη Βικτώρια Πανέρας, ομογενής από την Αυστραλία, βούτηξε στα νερά της παραλίας Glenelg στη Νότια Αυστραλία πιάνοντας τον σταυρό.Στη Ρόδο το 2017 η τυχερή ήταν η Ελένη Καραγιάννη και μια17χρονη από τα Τρίκαλα, πρώτη φορά στο ιστορικό της πόλης.

(Ελένη Καραγιάννη)

(Τρίκαλα 2017)

Κάθε χρονιά πολλέςγυναίκες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πέφτουν και άλλοτε πιάνουν τον σταυρόκαι άλλοτεόχι. Και μπορεί να γίνουν πρώτο θέμα, μπορεί και όχι…

Το ζήτημα δεν είναι πόσεςγυναίκες πιάνουν τον σταυρό αλλά πόσες τον κουβαλάνε καθημερινά, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις