Μόρια, Πρόσφυγες: Πολίτες της Λέσβου παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Στο νησί επικρατεί βαρυχειμωνιά και βροχερός καιρός
Στο νησί επικρατεί βαρυχειμωνιά και βροχερός καιρός

Μόρια, Πρόσφυγες: Μετά τις παραινέσεις του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Μουτζούρη, οι κάτοικοι ανέλαβαν δράση.

Μόρια, Πρόσφυγες: Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ.Μουτζούρης, προέτρεψε τους πολίτες του νησιού «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Όπερ και εγένετο! Με άλλον τρόπο από αυτόν που εννοούσε όμως. Στο νησί επικρατεί βαρυχειμωνιά και βροχερός καιρός και σε αυτές τις συνθήκες οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μόρια έξω από το KΥΤ, στα γύρω χωράφια, ξεχασμένοι στο έλεος του χειμώνα προσπαθούν να επιβιώσουν. 

Οι χιλιάδες "σκηνίτες" του αυτοσχέδιου καταυλισμού στον ελαιώνα της Μόριας είναι χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες, χωρίς ρεύμα, χωρίς κουβέρτες, χωρίς ρούχα και παπούτσια. Σχεδόν μηδέν βαθμοί Κελσίου, κι ο αέρας εννιά μποφόρ Και χιλιάδες παιδιά ανάμεσά τους. Κι ενώ πριν ένα χρόνο η τότε αντιπολίτευση μιλούσε για την απαράδεκτη Μόρια, τώρα εξαφανίζει από την επικαιρότητα το αληθινά απαράδεκτο της κατάστασης. Αυτήν τη στιγμή στη Μόρια εκτυλίσσεται μία ανθρωπιστική τραγωδία.

Εδώ το δράμα της προσφυγιάς ξεχειλίζει στα χαντάκια με τα απόνερα και στους σκουπιδότοπους. Ο χειμώνας σήμερα λυσσομανά, οι αντοχές του χωριού της Μόριας δοκιμάζονται κι οι πρόσφυγες σφίγγονται για να ζεσταθούν. Η κατάσταση θυμίζει την εξαθλίωση που ζούσαν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής, που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες της Λέσβου, ξεχύθηκαν λοιπόν στα χωράφια της «ζούγκλας», και κατέγραψαν τις ανάγκες της κάθε σκηνής ξεχωριστά προκειμένου να δώσουν στους πρόσφυγες αυτά που είχαν ανάγκη. Οι κάτοικοι της Λέσβου, δεν θα τιμωρήσουν τους πρόσφυγες για τον ξεριζωμό τους. Οι άνθρωποι στους ελαιώνες της Μόριας, παρατημένοι από τον Θεό, παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Αυθόρμητα απέδειξαν για μία φορά ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή. Αρκετά σπίτια, σιγά σιγά μετατρέπονται σε αποθήκη ρούχων, καθώς μαζεύονται κουβέρτες, ρούχα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι όντως συγκινητικό να δίνει από αυτό που έχεις κι όχι από αυτό που σου περισσεύει. 

Όπως είπαν κάποιοι από αυτούς: «Ανθρώπους θέλουμε, ανθρώπους που θα τρέχουν στα χωράφια να κουκουλώνουν τα μωρά, μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα του νησιού».