Λαφαζάνης: Δικάζεται μαζί με μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» για παρεμπόδιση πλειστηριασμών [vid]

Λαφαζάνης: Δικάζεται μαζί με μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» για παρεμπόδιση πλειστηριασμών [vid]

Λαφαζάνης: Ενώπιον του Ι Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχει προσδιοριστεί για σήμερα 8 Ιανουαρίου η δίκη του επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς και τριών προσώπων μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω» για παρεμπόδιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018.

Λαφαζάνης: Στους τέσσερις κατηγορούμενους αποδίδεται σωρεία κατηγοριών που -μεταξύ άλλων- αφορούν φθορές ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματικές βλάβες κατά αστυνομικών και άσκηση βίας. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα μετά από αναφορά που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Ασφάλειας Αθηνών για τρεις κινητοποιήσεις κατά πλειστηριασμών σε συμβολαιογραφεία της Αθήνας. Εν τω μεταξύ, η ΛΑΕ, σε ανακοίνωσή της, «καταδικάζει τη δίωξη των αγωνιστών Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνη Μαυρομμάτη, Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλου», τονίζοντας πως «δεν θα τους περάσει. Αντιδράσεις θα υπάρχουν, το δικαίωμα στη στέγη είναι ιερό» και καλεί «όλες και όλους την Τετάρτη 8-1-2020 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων».

Ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για μια στημένη πολιτική δίωξη που παραπέμπει στο μετεμφυλιακό καθεστώς και δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση. «Είχα δεχθεί διώξεις για την πολιτική μου δράση ως φοιτητής επί χούντας. Έκτοτε δεν είχα καμία δικαστική εμπλοκή. Το κίνημα για τους πλειστηριασμούς θορύβησε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις τράπεζες και ήθελαν μέσω των διώξεων να σταματήσουν τη δράση του. Αυτή η δίκη είναι ένα μήνυμα τώρα που έχει κλιμακωθεί η καταστολή προς όσους αγωνίζονται.

»Ο μόνος πολιτικός που κάθεται στο εδώλιο ύστερα από τη δεκαετία των μνημονίων και των εγκλημάτων κατά του ελληνικού λαού είμαι εγώ. Δεν δέχομαι αναβολή της δίκης. Θα καταγγείλω πολιτικά τη μεθόδευση και τη σκευωρία. Είναι δίκη πολιτικής σκοπιμότητας με στόχο να τρομοκρατήσουν όσους θέλουν να αντιδράσουν ενάντια στην "κανονικότητα" που προσπαθούν να επιβάλουν σήμερα», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος. Επίσης, το ΚΚΕ καταδικάζει, σε σχόλιό του, της συγκεκριμένη παραπομπή σε δίκη, σημειώνοντας πως «οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές στοχεύουν στον εκφοβισμό του λαού και για το θέμα των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας». Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε βρεθεί ξανά στο εδώλιο στις 20 Νοεμβρίου ύστερα από μήνυση fund από τη Λιβερία για ματαίωση πλειστηριασμού, αλλά η δίκη αναβλήθηκε για τις 20 Ιουνίου λόγω απουσίας των μαρτύρων κατηγορίας.

Τι είχε πει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη δίωξη σε βάρος του