Καιρός Πέμπτη 9 Ιανουαρίου: Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Στην Κρήτη τοπικές βροχές και στα ορεινά της ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 με 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Την προσοχή των οδηγών στο φαινόμενο της πάχνης εφιστά, κυρίως τις πρωϊνές και τις νυχτερινές ώρες, ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, όχι μόνο στα ορεινά ηπειρωτικά, αλλά και σε πεδινές περιοχές, καθώς θα συνεχιστούν οι θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο. Είναι ένα ύπουλο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να κρατήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεσημεριού σε ανήλια μέρη, ξαφνιάζοντας αρκετά τους οδηγούς.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή για τις 9 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια μέχρι το μεσημέρι και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον τέσσερα) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 05) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -05 (μείον 05) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Μετά το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 02) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


Πάχνη ή παγετός

Η Πάχνη ή Παγετός είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο, σύμφωνα με τη wikipedia,οι υπάρχοντες υδρατμοί στην ατμόσφαιρα πλησίον του εδάφους συμπυκνώνονται κατ΄ ευθείαν σε μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους χωρίς προηγουμένως να υποστούν υγρή κατάσταση, που καλύπτουν κάθε αντικείμενο. Έτσι, κατά μεν την διαδικασία δημιουργίας χαρακτηρίζεται Μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά δε στο χώρο που συμβαίνει «ατμοσφαιρικό φαινόμενο».Ο παγετός σχηματίζεται τις αίθριες νύκτες του Χειμώνα συνήθως κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο όταν βεβαίως δεν υφίσταται άνεμος και όταν δεν υπάρχουν σύννεφα. Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες η επιφάνεια του εδάφους ακτινοβολεί θερμότητα στην ατμόσφαιρα με συνέπεια βαθμηδόν να παγώνει, ομοίως και το χαμηλότερο στρώμα αέρος που έρχεται άμεσα σε επαφή μ΄ αυτή. Τα μόρια των υδρατμών λοιπόν που υφίστανται σ΄ αυτό το πολύ χαμηλό ύψος στρώμα της ατμόσφαιρας, της τροπόσφαιρας, αγγίζοντας τις ψυχρές επιφάνειες των σωμάτων αρχίζουν να συμπυκνώνονται και να κολλούν σ΄ αυτές έλκοντας και άλλα μόρια υδρατμών. Επειδή όμως η θερμοκρασία αυτή της συμπύκνωσης είναι κάτω από το 0 °C οι υδρατμοί από την αέρια μορφή των σχηματίζουν κατ΄ ευθείαν μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους.

Όσο ωφέλιμο είναι για την γεωργία η δρόσος και το χιόνι, τόσο καταστρεπτικός καθίσταται ο παγετός, ακριβώς επειδή σχηματίζεται σε θερμοκρασία κάτω από το 0 °C . Στη θερμοκρασία αυτή οι χυμοί των φυτών όπως και οι καρποί τους παγώνουν και στερεοποιούνται με συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Προκειμένου να «καταπολεμηθεί» ο παγετός σε όλες σχεδόν τις Χώρες σήμερα έχουν οργανωθεί ειδικές Υπηρεσίες Πρόγνωσης και Προειδοποίησης Παγετού (Frost Warning Service). Οι Χώρες που έχουν οργανώσει τέτοιες Υπηρεσίες διαθέτουν ικανούς Μετεωρολόγους με μεγάλη πείρα που επανδρώνουν κατά ομάδες αντίστοιχα κλιμάκια στα πιο ευάλωτα τουλάχιστον από παγετό διαμερίσματα (περιοχές) της επικράτειάς των, με κύρια αποστολή την έγκαιρη προειδοποίηση των αγροτών για επαπειλούμενο κίνδυνο.Για την αντιμετώπισητου παγετού ακολουθούνται συνήθως τρεις τρόποι: ανάβονται φωτιές με απλές θερμάστρες πετρελαίου ή με εγκατάσταση φυσικού αερίου ή εξακοντίζεται νερό με δίκτυο σωληνώσεων ή τέλος, θέτονται σε λειτουργία κατάλληλα εγκατεστημένοι ανεμιστήρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις