Γρίπη 2020: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, παρότι ακόμη η δραστηριότητα θεωρείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαμηλή. Βέβαια η αλλαγή του καιρού και το κύμα της κακοκαιρίας έχουν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.Ήδη εννέα συνάνθρωποι μας έχουν καταγραφεί επισήμως από τους ειδικούς με επιβεβαιωμένο τον ιό της γρίπης, οι οποίοι μάλιστα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ επισήμως καταγράφεται και ένας θάνατος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από την έναρξη της περιόδου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).Μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 2 (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, με βάση τα στοιχεία η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε περίπου πέντε εβδομάδες. Μέχρι στιγμής όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί συν-επικρατούν οι υπότυποι της γρίπης A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση.Γρίπη: Εβδομαδιαία ΈκθεσηΕπιδημιολογικής Επιτήρησης

Στην παρούσα έκθεση, γίνεται εβδομαδιαία ανακεφαλαίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, γιατην εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020).

  • Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 52/2019 (Διάγραμμα 1 και 2).
  • Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).
  • Από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) καταγράφηκαν 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 4). Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 2 (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 5).
  • Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου. Συν-επικρατούν μέχρι στιγμής οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις