Ελλάδα 2020: Κέρκυρα, Κομοτηνή, Αμαλιάδα, Μεταξουργείο… Χθες, μέσα σε λίγες μόνον ώρες πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις ακατάλληλων θερμαντικών σωμάτων. Tο 7χρονο κορίτσι που ανασύρθηκε νεκρόστην Κομοτηνή,οι 4 μετανάστες σε δώμα στα Καλύβια, ο 63χρονος άνδρας παραμονή Πρωτοχρονιάς στον Διόνυσο, ο 94χρονος στις Πλαταιές Βοιωτίας, συνθέτουν ένα τραγικό μοτίβο που επαναφέρει με οδυνηρό τρόπο στο προσκήνιο ένα οξύτατο ανθρωπιστικό φαινόμενο που κυριάρχησεστα χρόνια των μνημονίων τη χρονικήπερίοδο2012-2015.

Φυσικά τότε δεν ήταν απλώς μια ατυχής συγκυρία οι αναθυμιάσεις από τις σόμπες και τα μαγκάλια, αλλά η φτώχεια και τα πενιχρά επιδόματα που ήταν υπεύθυνα για τους πολλούς θανάτους που στιγμάτισαν μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία. Αλλάτώρα τι; Δεν φτάνουν τα 200 ευρώ το μήνα -με τα οποία μπορεί να ζήσει άνετα ένας άνθρωπος όπως είπε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης- για να ζεσταθεί ένα σπιτικό; Δεν φτάνει το τσεκουρωμένο κοινωνικό μέρισμα για να τους σώσει; Δεν επαρκεί η ανάπτυξη με τις απολύσεις; Θα αρχίσει λοιπόν να κόβεται ξανά το ρεύμα επειδή δεν θα μπορούν φτωχοίπολίτες να το πληρώνουν;Τίθεται λοιπόν ένα σκληρό ερώτημα: η βιοπολιτική του θανάτου δεν τελείωσε; Θα αυξηθούν εκ νέου τα μαγκάλια στα σπίτια; Τοιδιαίτερα τοξικόμονοξείδιοτου άνθρακα θα αρχίσει εκ νέου νασκοτώνει όταν το κρύο γίνεται ανυπόφορο;

Κομοτηνή: Νεκρό 4χρονο κορίτσι από πυρκαγιά σε παράγκα – Και δεύτερος θάνατος από φωτιά στην Αμαλιάδα

Μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στα μνημόνια οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να έχουν ούτε τη στοιχειώδη θέρμανση κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 26,0%, ενώ είναι 45,3% για τα φτωχά νοικοκυριά και 21,5% για τα μη φτωχά νοικοκυριά. Σε πολλές περιοχές της χώρας το καλοριφέρ είναι πλέον απαγορευτικό, πολλοί έχουν στραφεί στα καυσόξυλα ή τα πέλετ, ενώ υπάρχουν οικογένειες που προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες υγραερίου και αυτοσχέδια μαγκάλια. Οι προεκτάσεις της οικονομικής στέρησης δεν οδηγούν πουθενά. Ή μάλλονοδηγούν συχνά σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίπεδα των τελικών τιμών των καυσίμων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλά λόγω της πολλαπλής φορολόγηση τους. Πέρα από τον Φ.Π.Α., η βασική επιβάρυνση για τον καταναλωτή είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.). Με βάση την εξέλιξη του Ε.Φ.Κ. για την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης από το 2009 μέχρι σήμερα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του συντελεστή του Ε.Φ.Κ. για την αμόλυβδη βενζίνη από 359 σε 670 €/χιλιόλιτρο, κάτι που από τη μία έχει επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της τιμής και από την άλλη μειώνει τη θετική επίδραση από τη μείωση των διεθνών τιμών.

Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2020 να πεθαίνουν άνθρωποι από αναθυμιάσεις. Καλό λοιπόν είναι οι κυβερνήτες πέραν απότους εκλογικούς νόμους και τα ονόματα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας,να ασχοληθούν με την καθημερινότητα των πολιτών που είναι δύσκολη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις