Ισότητα φύλων: Οι πλειοψηφία των γυναικών δυστυχώς προτιμά να μελετήσει μια συνταγή για «βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντερ», παρά να μελετήσουν ένα θέμα ζωτικής σημασίας γι΄ αυτές. Ίσως η κούραση της καθημερινότητας, η προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε όλους τους ρόλους, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για να φορτωθεί ο νους τους και με σοβαρή θεματολογία.

Επίσης τα δημοσιογραφικά site ενημέρωσης πιο πολλά κέρδη έχουννα λαμβάνουνγράφοντας για μάγειρες και για προϊόντα μαγειρικής,παρά αν παραθέσουνμία έκθεση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτογια την Ισότητα Φύλου.Όταν μία γυναίκα έχεινα ετοιμάσειτα παιδιά για το σχολείο, να βρειτι θα μαγειρέψεικαι να τρέξεικαι στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα που νιώθει να έχει ανάγκη το μυαλό της, είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ασχέτως αν αυτή η ανισότητα είναι που επιβαρύνει τη ζωή της. Φαύλος κύκλος…Παρ΄ όλα αυτά, αναδημοσιεύουμε τα στοιχεία της δημοσιογράφουΧριστίνας Πάντζου και τις παρατηρήσεις της επ΄ αυτών, πιστεύοντας στο μότο της λαϊκής σοφίας «πες, πες κάτι θα μείνει…»
Σύμφωνα λοιπόν μετα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα Φύλου, απογοητευτικά είναι ότα μαντάτα για τη χώρα μας, που βρέθηκε και πάλι στην τελευταία θέση ανάμεσα στους «28».Αντίθετα Σουηδία και Δανία, με 83,6 και 77,5 μονάδες, παραμένουν οι περισσότερο έμφυλα ισότιμες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα με 51,2 μονάδες στον Δείκτη Ισότητας Φύλου, βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. Από το 2005 ως το 2017 βελτίωσε τις επιδόσεις της κατά μόλις 4,4 μονάδες, από τις οποίες αξίζει να αναφερθεί ότι η 1,2 μονάδα σημειώθηκε στη διετία 2015-2017. Έτσι όπως προχωρά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι κατά μέσο όρο η Ε.Ε., το χάσμα στις πολιτικές της για την ισότητα φύλου σε σχέση με την Ευρώπη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται.Είναι επίσης η μοναδική χώρα που επιδείνωσε τη θέση της από την έκδοση του πρώτου Δείκτη Ισότητας Φύλου το 2013, όταν ερχόταν τρίτη από το τέλος με ουραγούς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ακόμη και η Λιθουανία, το μόνο κράτος-μέλος που είδε τη συνολική βαθμολογία του να μειώνεται, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τη χώρα μας.

Στο διάστημα 2005-2017 οι επιδόσεις της χώρας μας επιδεινώθηκαν σε τρεις τομείς: στο εισόδημα των γυναικών (-0,5 μονάδες) όπου καταλαμβάνουμε την 23η θέση, στην υγεία τους (-1,1) όπου καταλαμβάνουμε την 22η και στη διάθεση του χρόνου (-1,5) όπου η Ελλάδα είναι προτελευταία με τελευταία τη Βουλγαρία.Ένα παράδειγμα δίνει το στίγμα της τεράστιας ανισότητας σε αυτόν τον τομέα: το 85% των Ελληνίδων μαγειρεύει και κάνει δουλειές του νοικοκυριού καθημερινά έναντι του μόλις 16% των Ελλήνων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 79% και 34%.
Προτελευταίοι [με ουραγό την Ιταλία]παραμένουμε και στον τομέα της ισότητας στην απασχόληση [μόλις το 49% των Ελληνίδων απασχολείται έναντι 67% των Ευρωπαίων γυναικών], ενώ την τελευταία θέση έχουμε στην πλήρη απασχόληση των γυναικών καθώς στο διάστημα 2005-2017 μειώθηκε στο 31% από 34% ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 41%.

Τις λιγότερες μονάδες [24,3 έναντι 51,9 στην Ε.Ε., όπου επίσης αυτός ο τομέας είναι ο πιο άνισος]συγκεντρώνει η Ελλάδα στη γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η χώρα μας ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούν ούτε το 20% των μελών της Βουλής: από 9% το 2005 έφτασε στο 19% το 2018.Μετά από όλα αυτά, πάμεναπαρακολουθήσουμε μια εκπομπή μαγειρικής που δεν μας στεναχωρήσει, αντίθετα θα μας δώσει χαρά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις