Ερέχθειο: Η πρόσοψη του διάσημου αυτού αρχαίου ναού που κοσμεί την Ακρόπολη έπεσε το 1827, σαν σήμερα. Έχει αξία και ενδιαφέροννα διαβάσουμε τις αιτίες και τον τρόπο που γκρεμίστηκε. Πρόκειται για μία ιστορία που αποδεικνύει ότι η μάχη για την εξουσία δεν σέβεται ούτε τον άνθρωπο ούτε τον πολιτισμό. Και οι εμφύλιοι μεταξύ τον Ελλήνων υπήρχαν από την αρχαιότητα, συνεχίστηκαν το 1821 και οι έριδες καλά κρατούν ακόμα.

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο επεισόδιο είναι γνωστά. Πρόκειται για τουςΟδυσσέα Ανδρούτσο καιΓιάννη Γκούρα.
ΟΓιάννης Γκούραςαπό παιδί εξασκήθηκε στα όπλα και πριν την έναρξη της επανάστασης του 1821υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης στον Οδυσσέα Ανδρούτσο, που τότε ήταν οπλαρχηγός στην Λιβαδειά. Απόκτησε την εκτίμηση του Ανδρούτσου και έγινε πρωτοπαλίκαρο, λίγους μήνες πριν από την έκρηξη της επανάστασης. Συμμετείχε στη περιβόητ Μάχη στρο Χάνι της Γραβιάς όπουδιακρίθηκε για την τόλμη του.


Oδυσσέας Ανδρούτσος, γνωστός ως: Το λιοντάρι της Ρούμελης

Το1821διορίζεται λοιπόν ο Γκούρας φρούραρχος της Αθήνας και 4 χρόνια μετάγίνεταιγενικός οπλαρχηγός της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Ως φρούραρχος ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Και κάπου εδώ γίνεται θανάσιμος εχθρός του Οδυσσέα Ανδρούτσου [η ιστορία λέει ότι η γυναίκα του Γκούρα και η μάνα του Ανδρούτσου, με την αντιζηλία που είχαν μεταξύ τους, υποδαύλισαν το μίσος των δυο πρώην φίλων]. Κι από δω και πέρα αρχίζει το κακό.


O Γιάννης Γκούρας

Το 1825 έχει ανάψει πλέον κανονικός εμφύλιος πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίουεισβάλειστην Πελοπόννησοκαι συγκρούεται με τους προκρίτους της Κορινθίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Και στις 7 Απριλίου του 1825ο Γκούραςσυλλαμβάνει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον φυλακίζει στην Ακρόπολη.Αλλά δεν σταματά εδώ. Αναθέτει σεπρωτοπαλίκαρο του να τον σκοτώσει. Ο Ανδρούτσος βασανίζεται φρικτά και πεθαίνει δια συνθλίψεως των όρχεων [συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης τότε] κι εν συνεχεία πετάχτηκε κάτω από τον βράχο, για να ειπωθεί ότι έπεσε ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει.

Μια από τις αιτίες εκείνου του φρικτού εγκλήματος, πέρα από το μεταξύ τους μίσος που είχε προκύψει, ήταν τα παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στους επαναστάτες.
Το 1825 ο Γκούρας δολοφόνησε λοιπόν τον αρχιστράτηγο αλλά δυό χρόνια μετά σκοτώθηκε κι ο ίδιος από τους Τούρκους, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει τη λιποταξία των ανδρών του που έφευγαν σιγά-σιγά από την Ακρόπολη καθώς οι Τούρκοι πολιορκούσαν τον βράχο.
Μέχρι τότε η γυναίκα του Ασήμω Λιδωρίκη έμενε μέσα στο Ερεχθείο!Και μετά τον θάνατό του ανδρός της αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΑκροπόλεωςΤρεις μόνο μήνες μετά τον θάνατο του Γκούρα, μια τούρκικη οβίδα χτυπά το Ερεχθείο κι ένα μέρος του αρχαίου μνημείου καταρρέει, πλακώνοντας και τη χήρα.

Κι έτσι σαν αρχαία τραγωδία κλείνει ο κύκλος των σκοτωμών και του αίματος και απομένει μόνο το Ερέχθειο με γκρεμισμένη την πρόσοψή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις