• Εν αρχή είναι το botox

Κι αν είναι ενέσιμο, μην το φοβάσαι. Πρόκειταιγια μια μορφή φυσικής πρωτεΐνης που παράγεται από το κλωστηρίδιο botulinum (βοτουλινική τοξίνη). Εγχέεται τοπικά με ένεση και χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει προσωρινά τους μύες του προσώπου που προκαλούν με τη σύσπασή τους ρυτίδες και μικρές γραμμές. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ιατρικά για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει φανεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία των ημικρανιών.

  • Τα Fillers υαλουρονικού οξέως

Στην κατηγορία των fillers έχει επικρατήσει πλέον το υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό σου, αλλά η παραγωγή της ατονεί με το πέρασμα του χρόνου. Έχει μορφή διάφανου κρυσταλλικού τζελ και διαθέτει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Τα fillers χρησιμοποιούνται για να «γεμίσουν» ρυτίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα, στο μεσόφρυο, για σημάδια ακμής ή άλλα σημάδια, αλλά και για ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τη βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

  • Σε ποια ηλικία μπορώ να κάνω Botox

Οι ειδικοί δερματολόγοικατατάσσουν στο επίπεδο του ενδεχομένως και επικίνδυνου αστικού μύθου την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσεις νωρίς δηλαδή ακόμη και πριν τα 30να κάνεις botox, αν θέλεις να προλάβεις το σχηματισμό ρυτίδων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει περιορισμός και μπορείς να κάνεις botox μία ή περισσότερες φορές σε όποια ηλικία θεωρήσεις ότι υπάρχει λόγος. Όσο αργότερα τόσο καλύτερα για την δική σου ψυχολογία

  • Έχουν πόνο οι μέθοδοι;

Ελάχιστη η ενόχληση. Στο μυαλό σου είναι ο ενδεχόμενος πόνος και ο φόβος αυτού. Είτε κάνεις botox είτε υαλουρονικό, το υλικό εγχέεται στο δέρμα με μια μικρή ένεση. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν μια τοπική αλοιφή με αναισθητική δράση για τη μείωση του πόνου στα σημεία της ένεσης για να περιορίσουν την ενόχληση

  • Μπορείς να εμφανιστείς αυθημερόν δημόσια;

Δε θα υπάρχουν παρά ελάχιστα αδιόρατα σημάδια από τη θεραπεία, οπότε μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Στο σημείο της ένεσης μπορεί ενδεχομένως την επόμενη μέρα να υπάρχει μια μικρή μελανιά, λίγο μεγαλύτερη από τελεία, την οποία καλύπτεις εύκολα με make-up. Αν έχεις κάνει ενέσεις υαλουρονικού στα χείλη, είναι αρκετά πιθανό να πρηστούν λόγω της ευαισθησίας των ιστών – όχι όμως τόσο ώστε να φαίνεται το πρόσωπό σου παράξενο. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει μέσα σε 12-14 ώρες.

  • Τι δεν πρέπει να κάνεις μετά

Αν έχεις κάνει botox, δεν πρέπει να λουστείς, να χρησιμοποιήσεις πιστολάκι για τα μαλλιά σου και να πας στο γυμναστήριο την ίδια μέρα, για να μη μειωθεί η δράση του υλικού. Αν, πάλι, έχεις κάνει υαλουρονικό, καλύτερα να παραμείνεις σιωπηλή –ή να μιλάς το λιγότερο δυνατό– για μερικές ώρες και να αποφύγεις την άσκηση για τον ίδιο λόγο όπως και με το botox.

  • Πότε θα δω αποτελέσματα;

Στο υαλουρονικό, θαδεις αποτελέσματασχεδόν αμέσως. Θα υπάρχει ένα ελαφρύ τοπικό πρήξιμο για περίπου 12-24 ώρες, ειδικά αν οι ενέσεις είναι στα χείλη, θα έχεις όμως μια καλή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα. Η επίδραση του botox ξεκινά μετά από τρία τέσσερα 24ωρα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε περίπου 1 εβδομάδα.

  • Υπάρχει «αντίδοτο» για το υαλουρονικό;

Υπάρχει «αντίδοτο», η υαλουρονιδάση,ηοποίο καιδιαλύει το υαλουρονικό. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι και πλαστικοί που το χρησιμοποιούν προτιμούν να βάλουν μια μικρότερη δόση και θα σου συστήσουν να επιστρέψεις σε 10-14ημέρες για συμπλήρωμα, αν χρειάζεται, παρά να διακινδυνεύσουν να το «παρακάνουν» την πρώτη φορά με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η όψη των σημείων έγχυσης

  • Βotox: Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών;

Εκτός από τις μικρές μελανιές στο μέγεθος τελείαςστα σημεία των ενέσεων, κάποιες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους τις πρώτες μέρες, αλλά η ενόχληση γρήγορα υποχωρεί. Πιο σοβαρή παρενέργεια είναι η μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων όπως και η βλεφαρόπτωση, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και, αν διαλέξεις έναν έμπειρο γιατρό, πιθανότατα δε θα σε απασχολήσει το θέμα.

  • Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα διαρκούν από 4 μήνες για το botox και 6 για το υαλουρονικό μέχρι περίπου τους 12 μήνες, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η έγχυση όμως του υαλουρονικού στο «προβληματικό» σημείο στο πρόσωπό σου ενδέχεται να ενεργοποιήσει τη φυσική παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και έτσι να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις