Tο χωριό όπου μεγάλωσε, τα Αγρίδια στην Ιμβρο, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού του Αγίου Δημήτριου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο οντάς (σ.σ. αγροικία) της οικογένειάς του και γύρω της περιβόλια και ελαιώνες. Ο κτηνοτρόφος πατέρας του και ο γεωργός παππούς του, που καλλιεργούσε μια εξαιρετική ποικιλία ελιάς, την «Αδραμιτινή» ή «κολοβή», όπως την αποκαλούν στη Λέσβο, όπου επίσης υπάρχει. Η εμπειρία του λιομαζώματος. Η μυρωδιά του φρέσκου λαδιού μόλις έβγαινε από το λιοτρίβι και η γεύση του πάνω σε ψημένες φέτες ψωμιού, με αλάτι και ρίγανη.

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Με τον καρπό της ευλογημένης ελιάς που υμνεί ο Ελύτης, ο Ίμβριος Γιάννης Καμπούρης δημιούργησε ένα λάδι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και μνήμες, το οποίος προσφάτως βραβεύθηκε σε διεθνή διαγωνισμό στην Ιαπωνία. E -LA-WON, το όνομά του, χρυσαφένιος φυσικός χυμός, μια καθαρή, αφοπλιστικά λιτή και μαζί πλούσια γεύση.«Σαν το φτιάχνεις, νιώθεις σαν αλχηµιστής της φύσης, καθώς συµπυκνώνεις σε µπουκάλια τον ήλιο και τη γενναιοδωρία της ελληνικής ελιάς και κείνα τα κύµατα αρωµάτων που ξεχύνονται και είναι από μόνα τους σωστό πανηγύρι…», μας λέει ο Γιάννης Καμπούρης.

-Όλα ξεκινούν απότην Ίμβρο;

Βυθισμένη στο μπλε του ουρανού και της θάλασσας, αναδίδει μυρωδιές αρχέγονες από μυρσίνες, θυμάρι, ρίγανη, κουμαριές, αντηχεί κουδουνίσματα, αέρινες μουσικές συμφωνίες, που κινούν από τις κορφές και πλανώνται στη θάλασσα συνθέτοντας νότες κυμάτων. Σε γητεύει με τα δικά της νάματα, σε μπλέκει στο δικό της ιστό σαν άλλο Οδυσσέα, σε μεθά με τον πόθο του νόστου σαν άλλη Ιθάκη! Γάργαρα νερά, βρύσες αιώνων, ξωκλήσια διάσπαρτα, όμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, αντάμα με πονεμένα γκρεμίσματα, ταξίδι ζωής. Λίγοι Έλληνες εδώ, πάμπολλοι στις γειτονιές του κόσμου, καλοκαιρινό αντάμωμα στα πανηγύρια της Παναγιάς, ψυχής προσκύνημα. Απέναντι τα παράλια, τόσο ξένα και τόσο κοντά. Δύο κόσμοι, δύο λαοί. Ένα νησί, δύο πρόσωπα: το ελληνικό, σμιλεμένο με πόνο και πόθο και το ανατολίτικο, ντυμένο στα πλάνα πέπλα, γεμάτο σαγήνη, γεύσεις ανείπωτες, εδέσματα μοναδικά. Δύο πρόσωπα π' αντιπαλεύουν κι αλληλοσυμπληρώνονται. Μια σχέση ζωντανή στου καιρού τα γυρίσματα. Το νησί μου, ο δικός μου φαντασιακός κόσμος που αποτυπώθηκε στο χάρτη της ψυχής μου και τον κουβαλώ μέσα μου από τότε που, όπως κάθε Ίμβριος, πήρα το δρομί του μισεμού με τα λίγα υπάρχοντα στο χέρι

-E-LA-WON;

Είναι το αιώνιο παρόν μιας πατρίδας που η αρχή της χάνεται στην αχλύ του μύθου. Η ονομασία είναι αναλλοίωτη συλλαβογραφική απόδοση της λέξης ΕΛΑΙΟΝ= E-LA-WON στη Γραμμική Γραφή Β΄, την πρώτη γραφή της Ελληνικής Γλώσσας, της Μυκηναϊκής περιόδου από τον 17ο έως τον 13ο αι. π.Χ. Εικονιστικά αναγνώσιμο είναι και το ιδεόγραμμα το οποίο απεικονίζεται προοπτικά-γραμμικά και αποτελεί στοιχείο του λογοτύπου μας.

-Τι ιδιαιτερότητες έχει ως λάδι που βραβεύεται συνεχώς σε διεθνείς διαγωνισμούς;

E-LA-WON, το ίδιο λάδι από γενιά σε γενιά. Αυθεντική γεύση, ανόθευτο ελαιόλαδο, όπως 3.500 χρόνια πριν, από ελιές που καλλιεργούνται με ήπιους τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς χημικά σκευάσματα και με μηδενικό δείκτη ρύπανσης. Μοναδική, γευστική εμπειρία, αποτέλεσμα μακρόχρονης πείρας και τεχνογνωσίας, υπευθυνότητας και σεβασμού στον άνθρωπο-καταναλωτή. Λάδι από ελιές κορωνέικης ποικιλίας, της βασίλισσας του ελαιολάδου που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στο αξιακό σύστημα των μεσογειακών προϊόντων γαστρονομίας. Αποτέλεσμα εξαγωγής «εν ψυχρώ», με θαυμάσιες οργανοληπτικές ιδιότητες, χαμηλή οξύτητα με φρουτώδη αρώματα φύλλων ντομάτας και ανθού λεμονιάς, με λεπτή και πικάντικη γεύση αμυγδάλου και με ελαφρά πικρή επίγευση αγουρέλαιου, καθώς το λιομάζωμα γίνεται, όταν οι ελιές βάφονται με το καλύτερό τους χρώμα, το χρυσοπράσινο. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε πολυφαινόλες – ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη- , που συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

– Ελιξίριο ευζωίας και μακροζωίας;

Το E-LA-WON όπως και κάθε γνήσιο λάδι αποτελεί παρακαταθήκη υγείας, ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ελιξίριο ευζωίας και μακροζωίας καθώς συμβάλλει στην προστασία από καρδιακά νοσήματα, στον έλεγχο της χοληστερίνης, στην καλή λειτουργία του ήπατος και της χολής, στην επιβράδυνση του γήρατος, στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών, στο πεπτικό έλκος και διαρκώς διευρύνεται το πλαίσιο της ευεργητικής του δράσης. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ανάλυσης ελαιολάδου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών WORLD OLIVE CENTER η συνολική εικόνα του E-LA-WON είναι άριστη καθώς το συνολικό άθροισμα των φαινολών είναι > 250 mg/kg γιατί διαθέτει Ελαιοκανθάλη: 185 mg/kg και Ελαιασίνη 127 mg/kg. Τα επίπεδα της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης του ελαιολάδου είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 και 105 mg/kg) που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California, Davis.Σημειώνεται ότι οι ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, κάτά τον Προκόπη Μαγιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Φαρμακευτικής.

-Τι είναι οι πολυφαινόλεςελαιολάδου;

Το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο στην παγκόσμιασκηνή σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποδεικνύει ότι συγκεκριμένεςφαινολικέςουσίες προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, με τα αντιοξειδωτικά του, παρεμποδίζει το οξειδωτικό στρες που παρουσιάζεται όταν οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες του δημιουργούνται στον οργανισμό μας από διάφορες αιτίες.Ηελαιοκανθάληκαι ηελαιασίνη– ωςφαινολικέςουσίες –διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σ’ αυτέςέχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές,καρδιοπροσταευτικέςκαινευροπροστατευτικέςιδιότητες.

-Αυτό συμβαίνει σ’ όλα τα ελαιόλαδα;

Η απάντηση είναι όχι. Μόνο τα φρέσκα, και με ισχυρισμό υγείας (Healthclaim) έξτρα παρθένα ελαιόλαδα όπου το επίπεδο τηςελαιοκανθάληςκαι τηςελαιασίνηςείναι απώτερο του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας. Η ημερήσια κατανάλωση 20gr.παρέχει ευεργετικές ιδιότητες.

-Σε ποιες αγορές απευθύνεται;

Τα όνειρα και η ποιότητα δεν έχουν σύνορα. Η αγορά του ελαιολάδου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. «Ο υγρός χρυσός της Ελλάδας» πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του ταιριάζει στο χρηματιστήριο της διατροφής και της υγείας. Κοιτάξαμε πίσω για να πάμε μπροστά και φτιάξαμε το E-LA-WON που στην κλίμακα αξιών υπερέχει σε ποιότητα, γεύση και τιμή. Το προϊόν παράγεται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες και θα Το διατεθεί σε delicatessen και σε επιλεγμένα πολυτελή ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Νορβηγία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία και Αγγλία ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η ανάπτυξη της διανομής και σε Η.Π.Α και Ρωσία.

-Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι διακρίσεις;

Η διάκριση δημιουργεί ευθύνη και ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια.. Λειτουργεί ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επιβάλλει συστηματική δουλειά και διατήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών του E-LA-WON, της αρωματικής ατμοσφαιρικής βεντάλιας, της απόλαυσης των μοναδικών γεύσεων της ευλογημένης Πελοποννησιακής γης. Απαιτεί σεβασμό στον καταναλωτή με προσφορά ενός διαχρονικού γνήσιου προϊόντος που περικλείει την αγάπη και το μεράκι το δικό μου και των συνεργατών του, που νέοι μεν είμαστε στο εγχείρημα αλλά με οικογενειακή παράδοση πέντε γενεών από το 1858. Η κληρονομιά των παππούδων μου γίνεται το κριτήριο για την ασυμβίβαστη ποιότητα των προϊόντων E-LA-WON.

–Παράτολμο που αποφασίσατε σε εποχή κρίσης να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο προϊόν;

Είμαι συγγραφέας, καθηγητής και επιχειρηματίας και στράφηκα πρόσφατα στην ενασχόληση με τη γη και το ελαιόλαδο. Με έστρεψαν σ΄ αυτό οι μνήμες, το μεράκι και ο καημός. Μνήμες από την ελαιόφυτη Ίμβρο, τουρκοκρατούμενη πλέον. Παιδικά χρόνια, αξεπέραστα. Το λιοστάσι, το λιοτρίβι στο χωριό δίπλα στο ρέμα, η ευωδιά του λαδιού που ΄τρεχε χρυσοκίτρινο από την κάνουλα, νοτισμένο μ΄ όλες τις μυρωδιές του νησιού του, οι «σφίδες» με το λάδι της χρονιάς στο κατώι, κείνο το πρώτο λαδόψωμο με αλάτι και ρίγανη, με οδήγησαν σαν μίσεψα από τον τόπο μου να αναζητήσω και να μεταφέρω όλη αυτή την παράδοση στους ιδιόκτητους ελαιώνες στην ευλογημένη γη της Πελοποννήσου, στην αιώνια γη των Ατρειδών.

-Μεράκι και αγάπη πάνω απ όλα;

Όλα τα ενέπνευσε η μνήμη, το μεράκι και η αγάπη για τη τροφό – μητέρα γη. Το παιδί μέσα μας δεν ξεχνά κείνες τις πρώτες γνήσιες αυθεντικές γεύσεις. Στην επιχειρηματική δραστηριότητα του λαδιού όμως με οδήγησε ο καημός, κείνα, δηλαδή, τα θλιμμένα πρόσωπα των γονιών που αποχαιρετούν τα παιδιά τους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τα τελευταία χρόνια. Έχω τρία παιδιά, ο μεγάλος μου γιος είναι στην Αγγλία. Κάθε φορά που τον αποχαιρετούσα και τον αποχαιρετώ στο αεροδρόμιο φεύγοντας, κάθε φορά που ΄βλεπα και βλέπω τους γονείς να σκουπίζουν κρυφά ένα δάκρυ καθώς αποχαιρετούν τα παιδιά τους, μέσα μου γιγαντωνόταν η ιδέα ότι αυτός ο πλούτος της ελληνικής γης πρέπει να αξιοποιηθεί για το μέλλον των παιδιών μας. Έτσι, ξεκίνησα αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τυποποιώντας το δικό μας λάδι και το έστειλα σε διαγωνισμούς. Η αγάπη για τη γη και την ελιά, η καλλιέργεια και οι καλλιεργητικές δραστηριότητες, οι γνώσεις, η εμπειρία των παλαιότερων είναι αξίες που χάνονται και πρέπει να τις επανακτήσουμε. Για να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας για το μέλλον… για να μην φεύγουν…»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις