Τρεις Ιεράρχες: Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, όπως αναφέρεισε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τους ΕΛΚΕ και τη νέα ΑΔΙΠ, «η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας». «Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας», διευκρίνισε το υπουργείο. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα αυτό θα αποτυπωθεί κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά, τόσο την πρωτοβάθμια, όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική.

Μέχρι τώρα η εορτή των Τριών Ιεραχών την 30η Ιανουαρίου κάθε έτους συμπεριλαμβάνονταν στις ημέρες σχολικής αργίας. Η κυβέρνηση, όμως, την καταργεί με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Με μια οπισθοδρομική και βαθιά συντηρητική απόφαση, η κυβέρνηση καταργεί την αργία των Τριών Ιεραρχών. Στη θέση της θα διεξάγονται θρησκευτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές, παρά μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Τέλος στηναργίατων Τριών Ιεραρχών δίνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε το βράδυ της Παρασκευήςστη Βουλή. Αντί αυτής θα πραγματοποιούνται στασχολεία“θρησκευτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις".Σε αυτές, που δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς θα είναι και τι θα περιλαμβάνουν. Το σίγουρο είναι πως, όσον αφορά στο θρησκευτικό τους κομμάτι, δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές, παρά μόνο οι χριστιανοί ορθόδοξοι. Πρόκειται για μία οπισθοδρομική και βαθιά συντηρητική απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μια απόφαση διχαστική, αφού θα οδηγήσει σε διαχωρισμό των μαθητών όσο αφορά στο θρήσκευμα για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων που παραπέμπουν σε κατήχησηΜια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στην επαναφορά του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σε μια σειρά από άλλες, όπως η χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Όλα αυτά δείχνουν μια βαθιά συντηρητική στροφή και θυμίζουν εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαν περάσει.

Διαβάστε επίσης:Η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νίκη Κεραμέως


Τι αναφέρει η επίμαχη διάταξη

Ειδικότερα στην τροποποιητική διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται:"Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών.Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα.Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις