Κουκάκι καταλήψεις:Διευκρινήσεις από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για τους συλληφθέντες κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στις καταλήψεις στο Κουκάκι. Υποστηρίζει ότι η απαγγελία κατηγοριών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών βασίστηκε στη δικογραφία που έλαβε από την αστυνομία.Σε δελτίο τύπου που υπογράφεται από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προς απάντηση όσων διαμαρτύρονται για τον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων που απέδωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, αναφέρονται τα εξής:«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με τον προσήκοντα ή μη νομικό χαρακτηρισμό των αξιόποινων πράξεων που φέρονται ότι τελέστηκαν στην Αθήνα, την 11-1-2020 κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης τελούντος υπό κατάληψη κτιρίου διευκρινίζουμε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού που υπεβλήθη ενώπιον μας και συγκεντρώθηκε στα πλαίσια αστυνομικής προανάκρισης. Μόνο αρμόδιο δε, για την εκτίμηση της απαγγελεθείσας κατηγορίας είναι το ποινικό δικαστήριο όπου εισήχθη προς εκδίκαση η υπόθεση».

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα αναβλήθηκαν διαδοχικά για τις 22, 23, και 24 Ιανουαρίου οι δίκες των 20 συλληφθέντων κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στις καταλήψεις στο Κουκάκι. Συγκεκριμένα, για όσους συνελήφθησαν μέσα και έξω από το κτίριο της Ματρόζου, ορίστηκε δικάσιμος για τις 23 και 24 Ιανουαρίου, ενώ για όσους ήταν στο κτίριο της Παναιτωλίου, η δικάσιμος ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου. Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αφορμή για τις αναβολές στάθηκε η απουσία των περισσότερων αστυνομικών-μαρτύρων, αλλά και διερμηνέα σε μια δικογραφία.Σε μια από τις δικογραφίες, αστυνομικοί – οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν κατά τις συμπλοκές με τους καταληψίες -, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής. Στο δικαστήριο εξάλλου θα προσκομιστούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Στα δικαστήρια παρέμειναν ως αργά αλληλέγγυοι, οι οποίοι φώναζαν συνεχώς συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων και των καταλήψεων και κατά των αστυνομικών και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρούσα ήταν και ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία περιφρουρούσε το κτίριο του αυτοφώρου. Οι αλληλέγγυοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν αφέθηκαν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 6 πλημμελήματα στους 20 συλληφθέντες, σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες. Για την πρώτη, ασκήθηκε δίωξη κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων. Για τη δεύτερη δικογραφία ασκήθηκε δίωξη για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια.Εξάλλου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δακτυλικών αποτυπωμάτων από τα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου στο κτίριο της οδού Ματρόζου, δεν εντοπίστηκε κανένα αποτύπωμα των αδελφών Ινδαρέ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις