Προανακριτική Novartis Ράϊκου: Πιο αναλυτικά, στην κατάθεσή της, η Ελένη Ράϊκου, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει και στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα, περί συστηματικής προσπάθειας εξόντωσής της από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Επισήμανε ότι της ζητήθηκε να αποστείλει τη δικογραφία στη βουλή για τη Novartis, και όταν αυτή απάντησεπως δεν έχει επαρκή στοιχεία, ο κ. Παπαγγελόπουλος της είπε ότι «αυτό δεν θα σου βγει σε καλό». Η Ελένη Ράϊκου δενδίστασε να χρησιμοποιήσει ακραίες φράσεις, λέγοντας ότι ένοιωσε πως υπάρχει «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον της, εννοώντας βέβαια την προσπάθεια της θεσμικής υπονόμευσής της, μέσω ελέγχων – από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης –της επαγγελματικής της επάρκειας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αναφερόμενη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, υποστήριξε ότι αυτό της έφερε στο μυαλό την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Να σημειωθεί ότι η φράση της αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος προτίθεται να υποβάλει μήνυση.Κατά τα λοιπά, η Ελένη Ράϊκου σημείωσε ότι η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο, αφού οι λογαριασμοίπου εντόπισε κατάτηδιάρκεια της έρευνας, έφτασαν τα 118 εκατομμύρια ευρώ. Για «νέα, βρωμερά ψέματα της εισαγγελέως, προκειμένουνα διασωθεί η ίδια», κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Αυτοπαγιδευμένη στο βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κα Ράϊκου προσπαθεί με νέα βρωμερά ψέματα να σωθεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει», αναφέρειχαρακτηριστικά σε δήλωσή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Η απάντηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που"σήκωσε το γάντι" με τηλεοπτική παρέμβασηΑπό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προανακριτική επιτροπή κατατέθηκε έγγραφο, το οποίο αφορά λογαριασμούς του συζύγου της Ελένης Ράϊκου, που ως γιατρός φέρεται να ελάμβανε χρηματικάποσά από την πολυεθνική Novartis. Μάλιστα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είναι εντυπωσιακό το στοιχείο, πως ο σύζυγός της Ελένης Ράϊκου, είναι συνδικαιούχος σε αυτούς τους λογαριασμούς.Πιο αναλυτικά, στο συγκεκριμένο έγγραφο, που αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, αναφέρονται δύο εμβάσματα της εταιρείας προς τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είναι στο όνομα της Ελένης Ράϊκου και του συζύγου της, Λεωνίδα Καρνέση. Το πρώτο έμβασμα που αναφέρει το έγγραφο καταβλήθηκε στις 15/12/2008, το δεύτερο στις 279/2010.

Επίσης, το έγγραφο κάνει λόγο και για ένα τρίτο έμβασμα, το οποίο προέρχεται από την φαρμακευτική εταιρεία Astellas Pharmaceuticals ΑΕΒΕ, ύψους 5000 ευρώ, με ημερομηνία 19/2/2014.Να σημειωθεί ότι η κυρία Ράϊκου είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη όταν είχε αποκαλυφθεί πως ο σύζυγος της είχε χρηματοδοτηθεί από τη Novartis. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, έγγραφο επιβεβαιώνει πως τα δημοσιεύματα ήταν αληθή αλλά και πως τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό που ήταν και στο δικό της όνομα.

Δείτε το σχετικό έγγραφο.Η αντίδραση τουDocumento

Αντιδρώντας στα όσα κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis,το Documento, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και ο δημοσιογράφος Βασίλης Ανδριανόπουλος προχωρούν σεμήνυση κατά της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. «Η κυρία Ράικου, για την οποία έχει διαβιβασθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφο που πιστοποιεί ότι σε κοινό της λογαριασμό της ίδιας και του συζύγου της, πιστώθηκαν χρήματα από τη Novartis αλλά και από μία ακόμη φαρμακευτική αλλά δεν αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, αντί να απαντήσει σε αυτό που τη βαραίνει τα έβαλε με το Documento. Κατέθεσε πως η εφημερίδα υλοποίησε συμβόλαιο θανάτου εναντίον της γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Παπαγγελόπουλο. Είπε συγκεκριμένα:«Κάποιος δημοσιογράφος Ανδρικόπουλος (σ.σ. πρόκειται για τον Βασίλη Ανδριανόπουλο) από το Documento τότε με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα . Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου μου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο. Θυμήθηκα την εισαγγελέα Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από Παπαγγελόπουλο. Μετά την άρνησή μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα του Documento ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών διώξεων».Για την προσπάθειά της κυρίας Ράικου να μας σπιλώσει και να μας εμφανίσει κυριολεκτικά και ως βομβιστές της Τσατάνη θα τα πούμε στα δικαστήρια. Αλλά για χάρη της ενημέρωσης χρειάζεται να πούμε μερικά πράγματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν:

  • Η Ελένη Ράικου ελέγχθηκε πειθαρχικά μετά από αναφορά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή (ναι αυτού που είναι μάρτυρας στην Επιτροπή) αρχικώς για την υπόθεση του Βγενόπουλου μαζί με άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Ο Γιάννης Αγγελής τους καταλόγιζε πρακτικά συγκάλυψη του Βγενόπουλου
  • Η Ελένη Ράικου ελέγχθηκε και δεύτερη φορά πειθαρχικά όχι γιατί το Documento είναι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά γιατί η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, με αναφορά της στον Άρειο Πάγο, κατηγόρησε την Ελένη Ράικου πως δεν της παρέδωσε το σύνολο των φακέλων που αφορούσαν τις δικογραφίες για τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο. Εξαιτίας αυτών των καταγγελιών έγινε η έρευνα του Documento και όπως ήταν απαραίτητο δεοντολογικά, ο δημοσιογράφος Βασίλης Ανδριανόπουλος επικοινώνησε με την κυρία Ράικου για να πάρει την άποψή της.
  • Στην έρευνα που έγινε από την εφημερίδα, προέκυπτε πως Εισαγγελέας υφιστάμενος της κυρίας Ράικου επρόκειτο να πάει στο Παρίσι για να πάρει κατάθεση μάρτυρα για τα εξοπλιστικά. Αυτό το ταξίδι , το γνώριζε ο Λιακουνάκος και ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα τον μάρτυρα (το δημοσιεύσαμε) πολύ πριν γίνει επίσημα σύσκεψη για την ανάγκη του ταξιδιού. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις υπέβαλε την παραίτησή της.
  • Για την Εισαγγελέα Τσατάνη, η οποία καταδικάστηκε πειθαρχικά για το ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, η ίδια η Ράικου την είχε καταγγείλει γιατί της αφαίρεσε αναρμοδίως τη δικογραφία του Βγενόπουλου. Άρα με τη λογική της Ράικου, για τη βόμβα στο πεζοδρόμιο του σπιτιού της Τσατάνη στο οποίο τελικώς δεν έμενε, ευθύνεται και η ίδια.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς προσέτρεξε σε βοήθεια στη ΝΔ, κυρίως για να αποκρύψει δικές της ευθύνες στην υπόθεση Novartis. Χρήματα από τη φαρμακευτική έμπαιναν στο λογαριασμό της. Για τα ποσά που έμπαιναν σε λογαριασμούς γιατρών από τη Novartis, οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πως αποτελούσαν χρηματισμούς μέσω εικονικών μελετών. Ακόμη όμως και έτσι να μην ήταν, δηλαδή ακόμη και αν ήταν νόμιμες αμοιβές, η Εισαγγελέας Ράικου έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από μια εταιρεία που ήταν οικογενειακός χρηματοδότης. Τα υπόλοιπα στο δικαστήριο», επισημαίνει το Documento.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις