Έκτακτο – Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση προχωρά στην επανίδρυση του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, με υπουργό τον Παναγιώτη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.Στόχος όπως επισημαίνεται είναι η ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης, που κινείται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε τον Νοέμβριο του 2016 και πρώτος υπουργός είχε αναλάβει στον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής έως τον Φεβρουάριο του 2018. Το υπουργείο καταργήθηκε στις 9 Ιουλίου 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τελευταίος υπουργός ήταν ο Δημήτρης Βίτσας. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε δήλωσή του ο κ. Βίτσας είχε τονίσει ότι η ένταξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «σημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας» και είχε σημειώσει ότι ανέμενε επιχειρήσεις «σκούπα», ενώ εξέφραζε και φόβους για παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επανίδρυση του υπουργείου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επανίδρυση του υπουργείου:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».

https://cdn.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Οι αλλαγές της κυβέρνησης ΝΔ στις αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση αρχικά κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όρισε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα το Μεταναστευτικό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ύστερα του αφαίρεσε κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα και τη μετέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνέχεια ενέπλεξε στη διαχείριση τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με αρμοδιότητα το συντονισμό της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα και το διαμοιρασμό τους στις περιφέρειες. Έχρισε επίσης αποκλειστικό εκπρόσωπο επικοινωνίας για το προσφυγικό το Ειδικό Γραμματέα Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος είναι ζήτημα αν ανταποκρίθηκε, ή αν αφέθηκε να ανταποκριθεί, στο νέο του ρόλο, πέρα από μια δυο τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Τελευταία, ο πρωθυπουργός μετέφερε τις αρμοδιότητες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Εθνική Συντονίστρια, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον βοηθό της, Απόστολο Δοξιάδη, που υπάγονται απευθείας στο Μαξίμου. Και τέλος θέσπισε τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για το Προσφυγικό, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, ουσιαστικά με αρμοδιότητες υπερυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοποθετώντας στη θέση τον κύριο Στεφανή.