«Ο Γέροντας Παστίτσιος»: Το 2014 και επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, ο φανταστικός χαρακτήρα σταsocialmedia, καταδικάζεται.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ΟΓέροντας Παστίτσιοςήταν μία σατιρική διαδικτυακή φανταστική περσόνα, με τη μορφή ενός μοναχού. Εμφανίστηκε ως χιουμοριστική σελίδα στο κοινωνικό δίκτυοFacebookπου σατίριζε τη θρησκοληψία γύρω από τον δημοφιλή αγιορείτη μοναχό, τον Άγιο γέροντα Παΐσιο.

Ο σελίδα, εξαιρετικά δημοφιλής, είχε μεγάλη απήχηση φτάνοντας σχεδόν τα 23.000 μέλη. Κάποια στιγμή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάςκάνει ερώτηση στη Βουλήκαι μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι ο δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος», «υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να ευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας. Η ερώτηση οδηγεί στην άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και το καλοκαίρι στις 21 Σεπτεμβρίου του 2012,συλλαμβάνεται ο Φίλιππος Λοΐζος, ως διαχειριστή της σελίδας, με την κατηγορία της βλασφημίας.Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιέχει μόνο δύο επώνυμες καταγγελίες. Ο Φίλιππος Λοΐζος, σε τηλεοπτική του συνέντευξηαναφέρειότι τα στοιχεία του, δόθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το Facebook. Αμέσως μετά, ο πανευρωπαϊκός διευθυντής επικοινωνιών του Facebook, Iain Mackenzie, δηλώνει ότι όντως το Facebook αποκάλυψε τα στοιχεία του χρήστη έπειτα από ένταλμα των ελληνικών αρχών, χωρίς όμως να γνωρίζει ποια ήταν η κατηγορία. Στη συνέχεια,ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή για άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών και μέσα σε λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκε ο «Γέροντας»,στο πρόσωπο του 32χρονου τότε Φιλίππου, ο οποίος και συνελήφθη.

Αντιδράσεις

  • Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπουτάσσεται κατά του αδικήματος της βλασφημίας ανακοινώνοντας ότι «Η Ελλάδα τοποθετεί τον εαυτό της στα θεοκρατικά καθεστώτα». Διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα» και εκδίδει το ομώνυμο βιβλίο «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα».
  • Η Διεθνής Αμνηστίατοποθετείται επί του θέματοςεπαναλαμβάνονταςότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό»και χαρακτηρίζει την νομοθεσία περί βλασφημίας [νόμος του 1951] αναχρονιστική καλώντας την κυβέρνηση να την καταργήσει.
  • Η Ένωση Αθέωνανοίγει τραπεζικό λογαριασμό για την κάλυψη των νομικών εξόδων του κατηγορούμενου και στη δίκη ο Δημήτρης Χριστόπουλος [καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου] παρίσταται ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης.
  • Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει επίσης την ελεύθερη έκφραση και καταδικάζει τη σύλληψή του.

Απολογίακαι ΚαταδίκηΟ δημιουργός του «Γέροντα Παστίτσιου» δηλώνει κατ' επανάληψη πως σκοπός του δεν ήταν να χλευάσει τον ίδιο τον Άγιο Παΐσιο, αλλά να καυτηριάσει την παραμόρφωση των διδαχών του από τρίτους που εκμεταλλεύονταν τον λόγο του για ιδιοτελείς σκοπούς, πολλές φορές αντίθετους με τη διδασκαλία του γέροντα.

Παρ΄ όλα αυτάκαταδικάζεται στις 16Ιανουαρίου με 10 μήνες φυλάκισηγια εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση, απόφαση η οποία δέχτηκε πολλές αρνητικές κριτικές [χαρακτηρίστηκε ως περιορισμός της ελευθερίας του λόγου]στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σκεπτικό της καταδίκης δημοσιεύεται από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

ΈφεσηΟδεύοντας προς το εφετείο ο κατηγορούμενος σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μελπομένη Μαραγκίδου, για τηνιστοσελίδα Vice, μεταξύ των άλλων λέει: «Είπα στον εαυτό μου και αργότερα δημοσίως, πως το λιγότερο που οφείλω να κάνω από εδώ και πέραείναι το να αγωνιστώ για την κατάργηση των αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών αυτών νόμων. Εξαιτίας αυτών με φίμωσαν, με φυλάκισανκαι με καταδίκασανμε συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο για να με τιμωρήσουν, αλλά και προς παραδειγματισμό εκείνων που θα αποπειραθούν να πράξουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον».


Έξω από το θέατρο Χυτήριο, μια επίσης θρησκευτική διαμαρτυρία γιατο αιρετικό έργο του Τέρενς ΜακΝάλι.

Τον Ιούλιο του 2016 το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποποινικοποιήσει τη βλασφημία, θέτοντας το θέμα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα.Στο εφετείο το δικαστήριο ενεργοποιεί το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016 που εξαλείφει τοαξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.Με τον τρόπο αυτό παύει η δίωξή του από την κατηγορία για εξύβριση θρησκεύματος..

Τόσο η σύλληψη, η καταδίκη καταδίκη, αλλά και η απαλλαγή «δια της τεθλασμένης οδού»σχολιάστηκαν αρνητικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νομικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.Παράλληλα άνοιξε κι ένας μεγάλος διάλογος γύρω από τον νόμο περί βλασφημίας. Ο οποίος ακόμα συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις