Η αγάπη μιας μητέρας προέρχεται από την καρδιά καιόχι… από το δέρμα. Δυστυχώς, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα τατουάζ πρέπει να είναι εκτός ορίων για τους γονείς και ιδιαίτερα για τις μητέρες. Αρκετοί μάλιστα δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν διάφορα προσβλητικά σχόλια στις ανυποψίαστες γυναίκες.

Τα τατουάζ παλαιότερα θεωρούνταν σπάνια, αλλά τα τελευταίαχρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, τόσο μάλιστα που το περίεργο είναι να μη έχεις ένα. Μια αναφορά της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής που ενσωμάτωσεμια έρευνα του Pew Research Center του 2010 δείχνει ότι περίπου το 38% των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ κάπου στο σώμα τους. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει διαφορετικούς ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων και γιατρών, οδοντιάτρων και ποδηλατών, αθλητών, αστέγων ποπ, καλλιτεχνών και γονέων. Ο καιρός που τα τατουάζ θεωρούνταν ταμπού και συνδέοντανμόνο με τηναποκλίνουσα συμπεριφορά, έχειπεράσει οριστικά.

Τα τατουάζείναι μια μορφήτέχνης και όλοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα.Αλλά όχι μάλλον οι μαμάδες… Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν δουν μιαμητέρα, καλυμμένη με τατουάζ με το παιδί της, αντιδρούν αρνητικά φτάνοντας να κάνουν προσβλητικά σχόλια όπως αναφέρουν οιμητέρες, του τύπου: «κρίμα στο παιδάκι… σίγουραθα γίνει παραβατικό», «μια καλή μαμά δεν έχει τατουάζ», «σίγουρα τα έχει κάνει για να τραβήξει την προσοχήτων αντρών (;)», «τι νομίζεις ότι θα λένε τα παιδιά σου για σένα;». Απαράδεκτα σχόλια που δεν αποδέχονται την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα των προσωπικών επιλογών. Δεν είναι όμως μόνο τα σχόλια. Το 2015 δικαστής στην Αυστραλία απαγόρευσε σε μητέρα να συνεχίζει να θηλάζει γιατί πίστευε ότι θα κολλούσεHIV από τα τατουάζ που είχε. Όπως είπε: «Αν εξετάσουμε το όφελος για το παιδί, που είναι 11 μηνών, από τον θηλασμό, σε αντίθεση με αυτό που μπορείνα είναιένα δια βίου πρόβλημα σε περίπτωσηπου το παιδί κολλήσει τον ιό HIV, η άποψη του δικαστηρίου είναι ότι δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού να συνεχίσει να θηλάζει»!

Τι δηλώνουν όμως οι ίδιες οι μητέρες με τατουάζ; Ποια είναι τα περίεργα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητάτους;

Είμαστε έτοιμες να καθαρίζουμε όλη μέρα τις ζωγραφιές από το δέρμα των παιδιών μας! Ιδιαίτερα εάν τα παιδιά είναι μικρά που τους αρέσει να ζωγραφίζονται ούτως ή άλλως βλέποντας τα τατουάζθα το κάνουνακόμα περισσότερο. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον δεν ζωγραφίζουν τους τοίχους!

Εμείς (και τα παιδιά μας) είμαστε πολύ δημοφιλής στην παιδική χαρά.Όταν τα παιδιά είναι ακόμα αρκετά μικρά για να παίζουνστην παιδική χαρά και να βρίσκονται συνέχεια κοντά μαςπάντα θα υπάρχουν άλλα παιδάκιατα οποία θα ρωτάνε για τα τατουάζ. Γιατίτα παιδιά αγαπούν πραγματικά τα τατουάζ. Μας ακολουθούν κυριολεκτικά γύρω από την παιδική χαρά, και ρωτάνε τιείναι το καθένακαι γιατί το έχουμε.Μόλις ικανοποιηθεί η περιέργειά τους, προχωρούν στα παιδιά. Αλλά μην ανησυχείτε, αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι απλώς φυσιολογικές, αδέξιεςαλληλεπιδράσεις παιδιών. Δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά τα παιδιάεπειδή η μαμά τους έχει τατουάζ. Απλώς έχουν πολύ περισσότερους φίλους.

Δεν περνάμεαπαρατήρητες από τις άλλες μαμάδες.Υπάρχουν 2 κατηγορίες: οι μαμάδες που νομίζουν ότι είμαστε πολύ cool και οι μητέρες που νομίζουν ότι είμαστεεγκληματίες. Καμία από τις 2 δεν μπορεί να δει ότι είμαστε απλά σκληράεργαζόμενες, κουρασμένες μαμάδες που προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα!

Τα παιδιά μας έχουν απόνωρίς εκλεκτικό λεξιλόγιο.Τα παιδιά ρωτάνε συνέχεια, τι είναι αυτό που γράφει εδώ, τι είναι αυτό το σχήμα εκεί, πράγματα και λέξεις που μπορεί να βλέπουν πάνω στα τατουάζ. Και αυτό όσο και αν φαίνεται περίεργο διευκολύνει την λεκτική τους εξέλιξη με τη χρήση ωραίων λέξεων.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αποδεχόμαστετην ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και να μην κρίνουμε. Κάποιοι αγαπούν τα tattoos και κάποιοι όχι, όπως κάποιος προτιμά να φοράει μαύρα ή χρωματιστάρούχα. Είναι θέμα επιλογής και τα στερεότυπα δεν έχουν θέση εδώ.Όλες οι μητέρες θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, ανεξάρτητα από το τι κάνουν για τον εαυτό τους. Ούτως ή άλλως οι μαμάδες με tattoos δεν είναι μόνο τρυφερέςόπως όλες οι μαμάδεςαλλά και πιο «χρωματιστές» στα μάτια των παιδιών τους!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις