Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νότης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Κουμουτσάκος μεταβαίνει στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.Διαβάστε: Γιάννης Μουζάλας στον Flash.gr: Η κυβέρνηση με την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ομολογεί την αποτυχία της [ηχητικό]


Η κυβερνητική απόφαση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη την απόφαση της να επανιδρύσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, με υπουργό τον Παναγιώτη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης, που κινείται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Η σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε τον Νοέμβριο του 2016 και πρώτος υπουργός είχε αναλάβει στον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου ο Γιάννης Μουζάλας ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής έως τον Φεβρουάριο του 2018. Το υπουργείο καταργήθηκε στις 9 Ιουλίου 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τελευταίος υπουργός ήταν ο Δημήτρης Βίτσας. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε δήλωσή του ο κ. Βίτσας είχε τονίσει ότι η ένταξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «σημαίνει ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας» και είχε σημειώσει ότι ανέμενε επιχειρήσεις «σκούπα», ενώ εξέφραζε και φόβους για παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών.


Διαβάστε: Οι αλλαγές της κυβέρνησης ΝΔ στις αρμοδιότητες για το Μεταναστευτικό


Πέτσας

Σε απάντηση της ανάρτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι: «Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε: «Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή». Είχε προηγηθεί ανάρτηση του κ. Τσίπρα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εγκαλούσε την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» και «γκάφα ολκής» αναφορικά με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνοντας «συγχαρητήρια» για την επανίδρυσή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις