Τι είναι η διατροφή 16:8

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναιένα μοντέλο διατροφής που αποτελείται από 16 ώρες πλήρους νηστείας και 8 ώρες, όπουμπορείς να καταναλώσεις όση και όποια τροφή επιθυμείς. ΗJennifer Aniston και η Reese Witherspoon έχουν δηλώσει ότι τις έχει βοηθήσει να δουν αλλαγή στο βάρος τους γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις ώρες που τρώνε ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους. Αυτό ισχύει και για τους «κοινούς θνητούς». Οι περισσότεροι επιλέγουν το ένα οκτάωρο στη διάρκεια της νύχτας και προσαρμόζουν τις άλλες 8 ώρες είτε το πρωί είτε το βράδυ ανάλογα με το εάν είναι πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Το νερό και τα μη ζαχαρούχα ροφήματα επιτρέπονται τις ώρες της νηστείας. Είναι αυτονόητο ότι ενώ μπορείτε να φάτε ό, τι επιθυμείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου φαγητού, μια επιλογή τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα αποφέρει φυσικά οφέλη για την υγεία.

H ιστορία της διαλειμματικής νηστείας

Διάφορες μορφές διαλειμματικής νηστείας ήτανμέρος της διατροφήςσε όλο τον κόσμο και σε διάφορες εποχές. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας την εξασκούσαν φυσικά, καθώς οι πηγές τροφίμων και το φως της ημέρας ήταν περιορισμένες. Πολλές θρησκείες προτείνουν ή απαιτούν περιοδική αποχή από τα τρόφιμα, όπως τοΡαμαζανι. Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο Πλούταρχος και ο Πλάτωνας υποστήριζαν ότι η αποχή από την τροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από τις ασθένειες αλλά και για να έχουμε μεγαλύτερη εγκεφαλική οξύνοια. Οι σύγχρονοι ιατρικοί ερευνητές μελετούν τη διαλειμματική νηστεία από τη δεκαετία του 1930.Το 2012, ο David Zinczenko και ο Peter Moore δημοσίευσαν το βιβλίο με τις καλύτερες πωλήσεις της εποχής «8-Hour Diet».

Οφέλη τηςδιαλειμματικής νηστείας

Η απώλεια βάρους είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επιλέγουμε να υιοθετήσουμε τη 16:8. Εκτός του ότι καταναλώνουμε θερμίδες σε περιορισμένο χρονικό διάστημα,η δίαιτα έχει και άλλα οφέλη για τον οργανισμό. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότιμπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών και παχυσαρκίας και ότιμπορεί να επηρεάσει θετικά τον μεταβολισμό.Το σώμα μαςχρησιμοποιείπρώτα τη ζάχαρη γιαενέργεια, αποθηκεύοντας την περίσσεια ως γλυκογόνο στο ήπαρ και τους μύες ως λίπος. Η διαλειμματική νηστείαενθαρρύνει το σώμα να καίει περισσότερα λιποκύτταρα ωςκαύσιμα. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2016 στο περιοδικό Journal of Translational Medicine ανέφεραν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφήςθα μπορούσε να μειώσει το λίπος στο σώμα μαςδιατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά τη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί όπως πρέπει, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δημιουργούν προβλήματα και ασθένειες. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η διαλειμματική νηστεία βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την απελευθέρωση της ινσουλίνης, περιορίζοντας τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Τέλος,η νηστεία φαίνεται ότι αυξάνει τα φυσικά τα επίπεδα HGH,τηςανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), της οποίας η σταδιακήμείωση λόγω ηλικίας συσχετίζεται με τα συμπτώματα της γήρανσης και τη χαμηλή ενέργεια.

Τι να περιμένεις

Μερικοί άνθρωποι όταν ξεκινούν μια δίαιτα εμφανίζουναυξημένη ευερεθιστότητα ή προσωρινά αυξημένα επίπεδα άγχους επειδή η ίδια βιοχημεία πίσω από την όρεξη ρυθμίζει και τη διάθεση.Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα, αναλάβετε δραστηριότητες που μειώνουν το στρες και αποσπούν το μυαλό από το φαγητό. Κατά το παράθυρο τωνοκτώ ωρών που επιτρέπεται το φαγητό, είναι απαραίτητο να τρώτε αρκετά θρεπτικές τροφές για να αισθανθείτε χορτάτοι αλλά να μην το παρακάνετε.Όπως και η τήρηση σωστού ωραρίου στον ύπνο μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεση σας.Όπως αντιλαμβάνεσαι, η διαλειμματική νηστεία δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να έχεις καλή υγεία, αν επιλέγεις τις χειρότερες τροφές. Όπως πάντα, μία ισορροπημένη διατροφή με υψηλή θρεπτική αξία, είναι η απάντηση σε όποια δίαιτα και αν έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις. Μόνο έτσι θα απολαύσεις τα οφέλη της.

Η εναλλακτική της 16:2

Εφόσον μιλάμε για αποχή 16 ωρών από οποιαδήποτε τροφή, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εγκαταλείπει γρήγορα, ειδικά όταν δεν μπορεί να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η ιδανική εναλλακτική είναι η 5:2, σύμφωνα με την οποία τρως φυσιολογικά, 5 μέρες την εβδομάδα, αλλά περιορίζεις την πρόσληψη θερμίδων σε 500-600, κατά τη διάρκεια των άλλων 2 ημερών. Είναι και αυτήμια καλή επιλογή.

Ποιοι δεν πρέπει να ακολουθήσουν τη διατροφή 16:8

Το καλύτερο που πρέπει να κάνει κανείς εάν θέλει να ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή δίαιτας είναισκέφτεσαι να επισκεφτείμε τον γιατρό του. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για πίεση και καρδιακές νόσους, έχουνιστορικό διαταραχών διατροφής .είναι καλό να απέχουν. Οι γυναίκες επίσης που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να συλλάβουν δεν πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν τη δίαιτα 16: 8

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις