Η Marie Kondo συγγραφέας του πρώτου σε πωλήσεις και διάσημου πλέον βιβλίουτων New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» (Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη), σίγουρα το νομίζει. Είναι λοιπόν δυνατόν μέσω της τακτοποίησης του σπιτιού σας να μεταμορφώσετε πραγματικά τηζωή σας; Θα σας φέρει περισσότερη χαρά; Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη ντουλάπα σας. Αν μη τι άλλο στο τέλος θα έχετε μια τακτοποιημένη ντουλάπα.

Σύμφωνα με τη Μαρί Κόντο, υπάρχουν έξι βασικοί κανόνες τακτοποίησης που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας:

Να δεσμευτείτε σε αυτόπου κάνετε.
Να φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής για σας.
Να τελειώστε πρώτα με το ξεκαθάρισμα.
Να τακτοποιήσετε ανά κατηγορία, όχι με τη θέση.
Να ακολουθήσετε τη σωστή σειρά.
Να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν αυτό σας προκαλεί χαρά.

Ξεκινήστε λοιπόν με τη σωστή σειρά:

1. Δεσμευτείτε σε αυτό που κάνετε

Για να ξεκινήσετε δεσμεύστεμια ολόκληρη Κυριακή στο ημερολόγιό σας εβδομάδες πριν. Έτσι θα είναισαφής η ημέρα που θα ξεκινήσετε την αποστολήσας.Ο προγραμματισμόςθα σας κρατήσει δεσμευμένεςσεαυτή τη διαδικασία.

2. Αποχωριστείτεπράγματα που δεν χρειάζεστε για να κάνετε χώρο για αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία

Κάνετε πρώτα τα πιο εύκολα πράγματα. Αφού βγάλετεόλα τα ρούχα έξω,κρατήστε τα ένα ένα στα χέρια σας. Αυτά που δεν σας δίνουν χαρά βάλτε σε ένα ξεχωριστό χώρο και κρατήστε αυτά που σας αρέσουν. Τα χρήσιμα ρούχα θατα τακτοποιήσετε και τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δωρίσετε ή να τα πουλήσετε διαδικτυακά.Βάλτε αυτά που χρησιμοποιείται σε ορατό σημείο. Κάθε καλοκαίρι κρύψτε τα σακάκια και τα πουλόβερ και αντίστοιχα κάνετε το χειμώνα με τα καλοκαιρινά σας.Έχουν όλα να κάνουν με το να εστιάσετε στοτι είναι σημαντικό και πότε.

3. Οραματιστείτε τον χώρο σας

Ένα από τα πρώτα βήματα της μεθόδου είναι να οραματιστείτε τον χώρο σαςχωρίς συσσωρευμένα πράγματα. Σκεφτείτε πως θα θέλατε να είναι το δωμάτιο και η ντουλάπα σας. Μπορείτε να πάρετε ιδέες και από το διαδίκτυο από ιδανικούς χώρους πουσας ταιριάζουν.Και δεν αφορά μόνο τηντουλάπα σας. Πρόκειται για το τι θα σήμαινε η ζωή σας γενικά χωρίς ακαταστασίασε ένα βαθύτερο επίπεδο – περισσότερο χρόνο για να διαβάσετε, για να απολαύσετε τους φίλους σας, ή ακόμα χρόνο για να διαλογιστείτε. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στη δουλειά σας, ;oταν συσσωρεύεται η εργασία και δεν έχεις χρόνο να αναπνεύσεις.

4. Τακτοποιήστεκατά κατηγορία

Όταν απομείνουν μόνο τα ρούχα που σας «δίνουν χαρά»ξεκινήστετο δίπλωμα. Η Marie Kondo έχει μια εύκολη βασική μέθοδο διπλώματοςπου μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα είδη ένδυσης:

Τα υπόλοιπα ρούχα που δεν ήταν κατάλληλα για να διπλωθούν κρεμιούνταισύμφωνα με το βάρος τους στο ντουλάπι. Ταβαρύτερο προς τα αριστερά και ταελαφρύτερα προς τα δεξιά.

5. Βρήκατε τη χαρά;

Η σημαντικότερη έννοια της μεθόδου που χρησιμοποιεί η Kondo για τη δημιουργία ενός τακτοποιημένου περιβάλλοντοςείναι να κρατήσει κανείς μόνο τα πράγματα που του προκαλούν χαρά. Εκτός λοιπόν από ταδιπλωμένα ρούχα και μιαοργανωμένη ντουλάπα,νιώθετε ευτυχισμένεςπου ολοκληρώσατε μια «αποστολή» και έχετεκρατήσει μόνο τα κομμάτια που σας αρέσει να φοράτε:

Είναι το αποτέλεσμα της μεθόδου ήμήπως η διαδικασία του να δημιουργείς ελεύθερο χώρο που σε κάνει πιο δημιουργικό; Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια μέθοδος που σε οργανώνει προωθεί και την ευτυχία!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις