Κουκάκι Κατάληψη: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η αναφορά των αστυνομικών για τα επεισόδια

Κουκάκι Κατάληψη: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η αναφορά των αστυνομικών για τα επεισόδια

Κουκάκι Κατάληψη: Τι ζητά με υπόμνημά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Δυσφορία από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κουκάκι Κατάληψη: Στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, βρίσκεται η αναφορά που κατέθεσε την Τετάρτη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ζητώντας τη μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των ποινικών διώξεων σε βάρος των 20 συλληφθέντων στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. Την αναφορά διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, προκειμένου ο κ. Ιωαννίδης να την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Να σημειωθεί ότι αντίθετη άποψη διατύπωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας τη δυσφορία της για το γεγονός ότι «τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε συντονισμένα τόσο από υπουργούς της κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών». 

Η Ένωση, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα όσα επακολούθησαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις στις καταλήψεις στο Κουκάκι, καλεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους «κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς». Όπως σημειώνει, «έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν». «Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας» επισημαίνει η Ένωση και προσθέτει: «η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς».

Διαβάστε: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων - Κουκάκι: Καταγγέλλει πιέσεις κι εκφοβισμούς από υπουργούς και αστυνομικούς


Διαβάστε: Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ. για Κουκάκι: Απαντούν στους εισαγγελείς - Ήθελαν να μας σκοτώσουν [vid]


Το σχετικό υπόμνημα κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ίδιας Ένωσης, Σπήλιος Κρικέτος. Ζητούν την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τους καταληψίες που κατηγορούνται για τις επιθέσεις με τσιμεντόλιθους σε βάρος των αστυνομικών και επίσης έλεγχο εφόσον κριθεί απαραίτητο των Εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση. «Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο ισόγειο του κτιρίου δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο (…) Όπως αποδεικνύεται από το οπτικό υλικό όχι μόνο ήθελαν να τους εμποδίσουν από την επιχειρούμενη εκκένωση αλλά πρωτίστως να τους πλήξουν καίρια και να τους θανατώσουν», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αντιδρούν στις διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα που ασκήθηκαν στους συλληφθέντες: «Και μάλιστα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Εισαγγελία αναφέρει ότι δήθεν η δίωξη ασκήθηκε όπως ασκήθηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που η Ελληνική Αστυνομία της προσκόμισε (σαν να ήταν ανύπαρκτα τα βίντεο και οι φωτογραφίες)!!!! Η τοιαύτη συμπεριφορά του Εισαγγελικού λειτουργού που άσκησε τη δίωξη, αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, έκανε λόγο για έμμεσες πιέσεις που ασκήθηκαν σε εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με το ζήτημα της άσκηση ποινικών διώξεως σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος κατά των 20 συλληφθέντων στα επεισόδια στο Κουκάκι.