Προξενείο Αυστραλίας Θεσσαλονίκη: Mέλη της «Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας», πραγματοποίησαν επίθεση με μπογιές στο προξενείο της Αυστραλίας στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Φράγκων. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, τα άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στην πολυκατοικία επί της οδού Φράγκων, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του Προξενείου και αφού έφτασαν στον έβδομο όροφο, πέταξαν κόκκινη και μαύρη μπογιά καθώς και τρικάκια στην είσοδο των γραφείων.Η παρέμβαση έγινε με αφορμή τις καταστροφικές πυργκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία.Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Με ανάρτησή τους στο Indymedia, τα μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας, εξηγούν τους λόγους για την ενέργεια που πραγματοποίησαν. Όπως σημειώνουν, «ηΑυστραλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο. Αντιθέτως, κατέλαβε την τελευταία θέση ανάμεσα σε 57 χώρες όσον αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή, καταδεικνύοντας πως τα κέρδη των βιομηχανιών είναι πάντοτε αντιστρόφως ανάλογα με την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν έχει επιβάλει κανένα φόρο σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση των βιομηχανιών και πέρσι έκανε περικοπές 12,9 εκατ. δολλάρια στην Fire & Rescue NSW, την εθελοντική αγροτική ομάδα πυρόσβεσης που παίζει κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παρ' όλα αυτά, ξοδεύει ετησίως 34,3 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες κατέχοντας την 11η θέση παγκοσμίως, έχει εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ και σε άλλες χώρες ως συμμαχικός στρατός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ στηρίζει την κατοχή της Ινδονησίας στη Δυτική Παπούα. Αποτελεί, λοιπόν, ένα καπιταλιστικό κράτος-πρότυπο που δεν εμφανίζει τον παραμικρό ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αρνούμενο ακόμα και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών όπως αυτάπροβλέπονται από τον ΟΗΕ».


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας

«Στην Αυστραλία, εδώ και μήνες, συντελείται μια κολοσσιαία περιβαλλοντική καταστροφή. 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τα καμένα σπίτια είναι χιλιάδες, ολόκληρα είδη απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς τα νεκρά ζώα φαίνεται να ξεπερνούν το 1,25 δισεκατομμύριο! Η καμένη έκταση υπολογίζεται πως είναι πάνω από τη μισή έκταση της Ελλάδας, ενώ τα προβλήματα υγείας και επιβίωσης που θα αφήσει σε ανθρώπους και ζώα είναι ανυπολόγιστα. Κάτι τέτοιο δε θα αποτελούσε έκπληξη, βέβαια, για όποιον είχε παρατηρήσει τις πρακτικές του αυστραλιανού κράτους τις τελευταίες δεκαετίες, με την ανοχή στη λεηλασία της φύσης να κορυφώνεται κατά τη διακυβέρνηση του Φιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος του Σκοτ Μόρισον.Η Αυστραλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο. Αντιθέτως, κατέλαβε την τελευταία θέση ανάμεσα σε 57 χώρες όσον αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή, καταδεικνύοντας πως τα κέρδη των βιομηχανιών είναι πάντοτε αντιστρόφως ανάλογα με την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν έχει επιβάλει κανένα φόρο σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση των βιομηχανιών και πέρσι έκανε περικοπές 12,9 εκατ. δολλάρια στην Fire & Rescue NSW, την εθελοντική αγροτική ομάδα πυρόσβεσης που παίζει κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Παρ' όλα αυτά, ξοδεύει ετησίως 34,3 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες κατέχοντας την 11η θέση παγκοσμίως, έχει εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ και σε άλλες χώρες ως συμμαχικός στρατός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ στηρίζει την κατοχή της Ινδονησίας στη Δυτική Παπούα. Αποτελεί, λοιπόν, ένα καπιταλιστικό κράτος-πρότυπο που δεν εμφανίζει τον παραμικρό ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αρνούμενο ακόμα και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών όπως αυτά προβλέπονται από τον ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, φανερώνεται για άλλη μια φορά πως οι συμφωνίες των κρατών είναι κουρελόχαρτα και οι έλεγχοι διάφορων διεθνών οργανισμών ανύπαρκτοι, όταν πρόκειται για μεγαλοβιομηχανίες εξορύξεων και εξαγωγών. Είναι, άλλωστε, οι μεγαλύτεροι χορηγοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αυστραλία, που εφαρμόζουν μία κοινή πολιτική υποστήριξης της εγχώριας βιομηχανίας άνθρακα και μετάλλων άνευ όρων, παραδίδοντας προς εκμετάλλευση και ολοκληρωτική καταστροφή τεράστια κομμάτια φυσικού πλούτου της αυστραλιανής επικράτειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που με το ξέσπασμα των πυρκαγιών ξεκίνησε περιοδεία σε κοινότητες εξόρυξης άνθρακα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του προς τις εξαγωγές. Συνειδητοποίησε και ο ίδιος πως οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για «περιορισμένες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος» οδήγησαν στην ήττα του Εργατικού Κόμματος, καθώς ο ολιγάρχης της εξόρυξης άνθρακα Κλάιβ Πάλμερ έφτιαξε ένα κόμμα-μαριονέτα, για να κρατήσει το Εργατικό Κόμμα, χαρίζοντας έτσι την οριακή νίκη στον Μόρισον. Ο διαφημιστικός προϋπολογισμός τού Πάλμερ για την προεκλογική του καμπάνια ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα δύο μεγάλα κόμματα. Αμέσως μετά, ο ίδιος ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου ανθρακωρυχείου στην Αυστραλία.Η ανέλιξη του Σκοτ Μόρισον δεν είναι βέβαια τυχαία. Εκπληρώνει πλήρως το προφίλ των υπόλοιπων συντηρητικών προέδρων ανά τον κόσμο, όπως και ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία, βασικός υπαίτιος της καταστροφής του Αμαζονίου. Ο Μόρισον ως υπουργός μετανάστευσης τελειοποίησε μια απάνθρωπη πολιτική εγκλεισμού των προσφύγων σε εφιαλτικά στρατόπεδα σε νησιά του Ειρηνικού, οπότε μάλλον αναμενόταν να μην ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της Αυστραλίας, όπως και για την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων κατοίκων αυτή την περίοδο αλλά και μελλοντικά. Τώρα, η κυβέρνησή του καταστέλλει συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Τασμανία και αναμένεται να επεκταθεί σε ολόκληρη την Αυστραλία, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές θα αντιμετωπίζουν 21 χρόνια φυλάκισης εάν διαδηλώσουν.Όλα αυτά γίνονται, φυσικά, με την ευγενική χορηγία των αυστραλιανών αλλά και διεθνών ΜΜΕ, που για άλλη μια φορά επιτελούν το ρόλο τους ως στυλοβάτες κράτους και κεφαλαίου. Εκφράζοντας την αφήγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο για μια τραγική καταστροφή που μάλλον οφείλεται σε τυχαία γεγονότα ή το πολύ-πολύ στην "ουρανοκατέβατη" -όπως την παρουσιάζουν- κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς. Οι ίδιες τους οι πολιτικές, όμως, όπως αυτές του αυστραλιανού κράτους, είναι αυτές που οδήγησαν στην κλιματική αλλαγή και τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Ακόμα, παραμένει ανεξήγητο το γεγονός της αυτανάφλεξης δεκάδων κοπριών αλόγων ταυτόχρονα σε περιοχές που έχουν προγραμματισθεί νέα εξορυκτικά έργα τεράστιου βεληνεκούς και νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας (πρόγραμμα CLARA).

Κι όλα αυτά συμβαίνουν για την αύξηση των κερδών των μεγαλοβιομηχανιών, όπως η BHP Billiton, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξορυκτικός όμιλος παγκοσμίως και ο τρίτος μεγαλύτερος σε έσοδα στην Αυστραλία. Τα τελευταία 8 χρόνια έχει τριπλασιάσει τα έσοδά της, ενώ αναμένεται να εξορύξει επιπλέον 7.738 τόνους χαλκού, χρυσού και ουρανίου από το ορυχείο της Olympic Dam στη Νότιο Αυστραλία.Όπως και η γαλλική εταιρεία Τotal που μετατρέπει άνθρακα στις περιοχές Queen Island της Αυστραλίας σε φυσικό αέριο σε εργοστάσιο στην ανατολική ακτή της χώρας. Ή όπως η Link Energy, που βρήκε κοιτάσματα πετρελαίου συνολικής αξίας 20 τρισ. δολαρίων στη Νότια Αυστραλία.Να ποιοι είναι, λοιπόν, οι υπαίτιοι της καταστροφής του πλανήτη. Όλοι αυτοί που φέρνουν την «ανάπτυξη» και τις «θέσεις εργασίας», με μισθούς πείνας και προβλήματα υγείας. Όλοι αυτοί που -έμμεσα ή άμεσα- δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους να προκαλέσουν ή να επιτρέψουν τεράστιες οικολογικές καταστροφές. Οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είμαστε εμείς. Οι από τα κάτω, αυτοί που δέχονται καθημερινά την επίθεση κράτους και κεφαλαίου. Είναι καιρός να εμποδίσουμε την καταστροφή των ζωών μας και του πλανήτη, να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.

ΝΑ ANAΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης».

Βίντεο και φωτογραφίες από: thestival.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις