Τήνος ανεμογεννήτριες: Υπήρξε σοβαρήκαταγγελία για παρακολούθηση αιρετών από αστυνομικούς με πολιτικά, ενώ ο δήμαρχος καταγγέλλει πως διακινούνται πληροφορίες περί αποστολής στο νησί ομάδας ειδικών δυνάμεων ΜΑΤ, προκειμένου να περιφρουρήσουν την εκτέλεση εργασιών κατά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.Όπως μεταφέρει το Cyclades24.gr,η πληροφορία αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου, Ιωάννη Σιώτου, ο οποίος έγραψε μήνυμα στη σελίδα του στo Facebook.

Αναφέρει:"Δεν είναι δυνατόν το 2020 επιχειρηματικά συμφέροντα που αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος, να αγνοούν τη βούληση του συνόλου της τηνιακής κοινωνίας και να προσπαθούν να επιβληθούν δια της βίας. Θα ήθελα και σ’ αυτούς να ξεκαθαρίσω ότι πήραν λάθος δρόμο και να τους απευθύνω ύστατη έκκληση να το ξανασκεφθούν.Πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Τήνο δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί σ έναν άναρχο τόπο επιβολής επιχειρηματικών συμφερόντων".

Ο δήμος Τήνου καταγγέλλειότι ενώ δεν έχει εκδώσει απόφαση το ΣτΕ, στο οποίο έχει γίνει προσφυγή, η εταιρεία ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου του 2019 την προετοιμασία για την εγκατάστασή τριών ανεμογεννητριών, κάνοντας χρήση σκαπτικών μηχανημάτων. Επίσης, υπάρχει καταγγελία πως η πρόσβαση των μηχανημάτων, έγινε μέσω παράνομης διάνοιξης σε δημοτική έκτασηκαι πως έχουν γίνει επιχωματώσεις και έργα οδοποιίας που δεν προβλέπονται στην αδειοδότηση.

Αιρετοί καταγγέλλουν ότι παρακολουθούνται από αστυνομικούς

Με κοινή ανακοίνωση, οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας "Ενωμένοι για το Νησί μας"και "Κοινό Τηνίων"προέβησαν σε μία πρωτοφανή καταγγελία: "Εχθές, Σάββατο 18/1/2020, στις 13.30 περίπου το μεσημέρι συνέβησαν τα εξής:Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων” κ. Πέτρος Κουσουνάδης πέρασαν από τον ναό της Β’ Εύρεσης πάνω από την Καρδιανή πηγαίνοντας προς την δημοτική έκταση στην θέση Πράσσα. Εκεί ήταν παρκαρισμένο αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες με πολιτικά, οι οποίοι ξεκίνησαν να τους ακολουθούν.

Μόλις οι σύμβουλοι μπήκαν στην δημοτική έκταση ήχησε σειρήνα από το αυτοκίνητο που τους ακολουθούσε. Οι επιβαίνοντες στο δεύτερο αυτοκίνητο επέδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και ακολούθησε έλεγχος στοιχείων και προθέσεων καθώς και υποδείξεις ότι το δημοτικό οικόπεδο είναι ιδιωτικό και η είσοδος σε αυτό είναι παράνομη.Οι σύμβουλοι επέδειξαν ότι τους ζητήθηκε και ζήτησαν με την σειρά τους εξηγήσεις για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στην περιοχή. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι έχουν εντολές να φυλάσσουν το ιδιωτικό οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Το απαράδεκτο αυτό συμβάν σε συνδυασμό με τις κλήσεις συμπολιτών μας από το λιμεναρχείο για κατάθεση και τις πληροφορίες για έλευση Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης (ΜΑΤ), θεωρούμε ότι είναι μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας εκφοβισμού και πάταξης της βούλησης και του δίκαιου αγώνα της κοινωνίας της Τήνου ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών.Θεωρούμε απαραίτητη την σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου άμεσα και ζητάμε από τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, να παρευρεθεί στην συνεδρίαση αυτή".

Τί υποστηρίζει η εταιρεία

ΗΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ που έχει ξεκινήσει εργασίες στο νησί της Τήνου κάνει λόγο για μια ασφαλή επένδυση, φιλική προς το περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι αναληθείς.

Αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση: "Στο πνεύμα του πρόσφατου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο (…)θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, ως μία τοπική εταιρεία που σέβεται τον τόπο μας και την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το Κυκλαδίτικο τοπίο μας, συμμεριζόμαστε την αγωνία των συμπολιτών μας που τάσσονται ενάντια στα πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στα νησιά μας και τασσόμαστε και εμείς στο πλευρό τους.

Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε επίσης ότι το εγκαθιστάμενο αιολικό μας πάρκο στην θέση «Πράσσα» της Τήνου, αποτελεί «πρότυπο», καθώς είναι το μόνο που σεβόμενο την τοπική κοινωνία, πριν το ξεκίνημά του:

έλαβε ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (δήμος Εξωμβούργου).

έλαβε ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που θέσπισε η Νομαρχία Κυκλάδων ειδικά για το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο και που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε η εγκατάσταση να είναι συμβατή με την κλίμακα και το μέτρο των Κυκλάδων για να μην υποβαθμίζει αισθητικά τον τόπο.(…)

Το 2007, το Νομαρχιακό Συμβούλιο -τηρώντας υπεύθυνη στάση- για να προστατέψει το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο (εν όψει κινδύνου εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων στα Κυκλαδονήσια), με την απόφαση 92/2007 ενέκρινε «ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ».

Με αυτό μπήκαν αυστηροί περιορισμοί και προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα γίνονται αποδεκτά και θα αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες, αποτρέποντας έτσι την αντιμετώπιση των Κυκλάδων και την εξίσωσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κυρίως -και μεταξύ άλλων- τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος των ανεμογεννητριών και στην μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ανά νησί (στο όριο της καταναλισκόμενης ισχύος του κάθε νησιού), τους οποίους όπως είναι αυτονόητο το εγκαθιστάμενο αιολικό πάρκο μας υπέρ-πληροί:

Μέγιστο ύψος πύργου ανεμογεννήτριας 65μ (οι εγκαθιστάμενες είναι μόνο 45μ)
Μέγιστη διάμετρος πτερωτής 50μ (οι εγκαθιστάμενες είναι 44μ)
Μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική ισχύς (για την Τήνο) περί τα 10 MW (η ισχύς του πάρκου μας είναι 1,8 MW, μόλις το 18% του επιτρεπτού!).

Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι εγκαθιστάμενες ανεμογεννήτριες είναι οι μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες. Κανένα άλλο εγκαθιστάμενο αιολικό πάρκο δεν έχει τόσο μικρές ανεμογεννήτριες!".