Περισσότερα από τα μισά παιδιά από 10 έως 13 ετών έχουν ένα smartphone με τον αριθμόαυτό ναανεβαίνει όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, σύμφωνα με στοιχεία της MediaSmarts, μιας καναδικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στα θέματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Οι γονείς αναφέρουν πολύ συχνά ότι ο χρόνος που περνούν ταπαιδιά τους μπροστά σε ένα κινητό είναι μιασυνηθισμένη πηγή σύγκρουσης. Και σε μια άλλη έρευνα από το αμερικανικό μη-κερδοσκοπικό μέσο Common Sense Media, το 47% των γονέων στις Η.Π.Α. πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι εθισμένο στο smartphone του.

Πως μπορεί λοιπόν μια μαμά ναμιλήσειστο παιδί της για την εξάρτηση από το κινητό χωρίς να δημιουργηθεί… σύρραξη;

Δώσε το καλό παράδειγμα

Για να είμαστε ειλικρινείς είναι το ίδιο δύσκολο και σε εσένα νααποχωριστείς το τηλέφωνοσουκαι ένας απλός λόγος είναι ότι γονείς και παιδιά παίρνουν μια δόση ντοπαμίνης κάθε φορά που το τηλέφωνό τους χτυπάει για μια ειδοποίηση. Τοφαινόμενο είναι γνωστό ως «διαλείπουσα αντίδραση» και είναι αυτή που κάνει την ενασχόληση με το κινητό τόσο συναρπαστική. Απενεργοποίησε λοιπόν τις δικές σου ειδοποιήσεις και δώσε το παράδειγμα στο παιδί ώστε να το βοηθήσεις νασταματήσει αυτή τη συνήθεια. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσεικαλό είναι να πεις ότι και εσύ θα πρέπει να μειώσειςτον χρόνο που ασχολείσαιμε το κινητό ώστε να έχετεχρόνο να κάνετε περισσότερα πράγματα μαζί και φυσικά να το εφαρμόσεις.

Μην δαιμονοποιείς την τεχνολογία

Στα παιδιά είναι λογικό να αρέσουν τα βίντεο, ηγρήγορη εναλλαγή των εικόνων, η επικοινωνία με τους φίλους τους, όπως αρέσει και σε εσένα. Απλά εσύμπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα.Επομένως, αν είσαι πολύ αρνητική σε ότι αφορά τη χρήση του κινητού τότε το παιδί σου θα σταματήσει να σε ακούει. Αντί λοιπόν να δαιμονοποιείς την τεχνολογία,μίλησε στο παιδί σου για τα οφέλη ενός smartphone: πώς βοηθάει στην έρευνα για σχολικά projects ή για να μένει σε επαφή με τους φίλους του. Στη συνέχεια, πέρασε στο ότι οι συνήθειες των smartphone μας μπορούν να κλέψουνχρόνο που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε κάνοντας άλλα πράγματα που μας αρέσουν, όπως το να κάνουμε βόλτες με τους φίλους μας ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Αξίζει επίσης να σημειώσεις ότι το να κάνεις συνέχεια like σε κάθε post ενός φίλου, μπορεί εύκολα να γίνει μια αγγαρεία.

Συζητήστε τα όρια

Παρουσίασε ένα «πλάνο smartphone».Συζήτησε με το παιδί σου ποιες είναι οι κατάλληλες στιγμές για να χρησιμοποιεί το κινητό του, αφού έχει τελειώσει με το διάβασμαπροφανώς και τις όποιες άλλες υποχρεώσεις και να αποφασίσετε μαζί πόσος χρόνος ανά ημέρα είναι αποδεκτός. Θα μπορούσατεεπίσης να συμφωνήσετε και σε «ζώνες» χωρίς τηλέφωνο, όπως το τραπέζι της κουζίνας, τα υπνοδωμάτια και το αυτοκίνητο. Αφού ορίσετε τα όρια, θα πρέπει να τα τηρήσειςκαι εσύ και το παιδί.

Τα καλά νέα είναι ότιέρευνες δείχνουνότι αν υπάρξουν κανόνες στο σπίτι, οι οποίοι όμως τηρούνται γίνεταιόλο και πιο πιθανό να ακολουθήσουν όλοι τις καλές συνήθειες ώστε ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά αλλά και εσύστο κινητό να είναι όσο γίνεται πιο δημιουργικός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις